Så många har fått skadestånd i länet

130 personer i Norrbotten har fått skadestånd de senaste åren efter att de suttit frihetsberövade och sedan friats. Advokat Marko Tuhkanen tror att det kan finnas ett mörkertal.

ADVOKAT. "Det kan finnas en stor grupp som inte känner till sina rättigheter" säger Marko Tuhkanen om att 130 personer fått ersättning från JK de senaste fem åren.

ADVOKAT. "Det kan finnas en stor grupp som inte känner till sina rättigheter" säger Marko Tuhkanen om att 130 personer fått ersättning från JK de senaste fem åren.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2015-10-06 13:08

NSD:s sammanställning av antalet skadeståndsbeslut från JK de senaste fem åren visar att 130 personer fått ut skadestånd på mellan 2000 och 180 000 kronor.

Marko Tuhkanen tycker spontant att siffran 130 låter låg.

– Det kan finnas en stor grupp som inte känner till sina rättigheter, säger han.

Tuhkanen är den advokat som fått ut flest skadestånd till sina klienter de senaste fem åren. Han tycker att åklagarna ibland är för snabba med att häkta misstänkta.

– Man kan överdriva nyttan av häktning, och man är dålig på att utnyttja alternativ, säger han.

Det kan till exempel vara anmälningsplikt, att en misstänkt vid flyktfara måste anmäla sig på polisstationen varje dag.

LÄS MER: Anton, 18, anhölls för mord – var oskyldig (PLUS)

Marko Tuhkanen har sett flera fall som erinrar om det med Anton Lundmark Vallenberg, som NSD rapporterat om. Han blev oskyldigt anhållen för mord på sin flickvän, men det visade sig senare att hon tagit sitt eget liv.

– En anhörig dör under oklara omständigheter. Man frihetsberövar partnern för det är enkelt. Men man kan ju själv föreställa sig hur det är att bearbeta sorgen i en cell, säger Marko Tuhkanen.

Dessutom, menar han, får den som frihetsberövats lida i efterhand, även om den friats.

– Folk tänker att "mord var det säkert, men polisen lyckades inte styrka det". Det är olyckligt, säger Marko Tuhkanen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!