Politikerna om nätdrogerna: "Jag blir förbannad"

De cannabisliknande vape-oljorna och godiset på Kiosk Igloo hade redan varit förbjudna – om de familjeklassades som narkotika. Det menar riksdagsledamot Fredrik Lundh Sammeli (S). "De som vill tjäna pengar på unga och nätdroger ligger alltid steget före", säger Luleåpolitikern.

Marknaden för cannabisgodis och vape-oljor med syntetiska drogsubstanser är stor på nätet, med försäljning även i kiosk på Bergnäset. Länets riksdagsledamöter Fredrik Lundh Sammeli (S) och Mattias Karlsson (M) oroas över utvecklingen. "Varje vuxen människa och butiksinnehavare har ett ansvar. Vill jag bidra med den här skiten?", säger Lundh Sammeli.

Marknaden för cannabisgodis och vape-oljor med syntetiska drogsubstanser är stor på nätet, med försäljning även i kiosk på Bergnäset. Länets riksdagsledamöter Fredrik Lundh Sammeli (S) och Mattias Karlsson (M) oroas över utvecklingen. "Varje vuxen människa och butiksinnehavare har ett ansvar. Vill jag bidra med den här skiten?", säger Lundh Sammeli.

Foto: Arkiv

Luleå2023-11-28 19:00

Som tidigare ordförande i socialförsäkringsutskottet och justitieutskottet har Fredrik Lundh Sammeli (S) länge engagerat sig i kampen mot nätdrogerna. 

Därför reagerar han kraftfullt kring våra avslöjanden att Kiosk Igloo säljer vape-oljor och tidigare även "cannabisgodis" preparerade med de halvsyntetiska, lagliga drogsubstanserna THCP och HHCO som ännu inte har narkotikaklassats av Folkhälsomyndigheten.  

undefined
"Ett drogkrig pågår med stora intressenter för att driva på för legalisering, skapa efterfrågan och hitta alternativa marknader", säger Fredrik Lundh Sammeli (S).

– Jag blir upprörd och förbannad. Det här är skadliga substanser som medvetet säljs till unga människor. För jävligt, på ren svenska. Varje vuxen människa och butiksinnehavare har ett ansvar. Vill jag bidra med den här skiten? 

Trots att lagstiftningen har skärpts och processerna skyndats på för att narkotikaklassa nya preparat, hoppades Lundh Sammeli också en så kallad familjeklassificering av nätdrogerna kunde införas, vilket flera andra länder tillämpar.

I korta drag innebär det att drogpreparat med samma grundstruktur narkotikaklassas i grupp, i stället för en substans åt gången, vilket skulle påskynda regleringarna. 

Men så blev det inte i den nyligen presenterade narkotikautredningen.

– Med familjeklassning skulle både HHCO och THCP vara narkotikaklassade redan i dag. Därför är jag besviken. De som vill tjäna pengar på unga och nätdroger ligger alltid steget före med dagens modell. 

undefined
Cannabisgodiset El Gringo Gummies har sålts via en kiosk och ska innehålla THCP "30 gånger starkare" än THC –den psykoaktiva substansen i marijuana.

Nu befarar han att de modifierade nätdrogsvarianterna fortsätter flöda ut online och i kioskbutikerna.

– Samtidigt är marknaden så cynisk att när ett preparat är på väg att bli narkotikaklassat, reas produkterna ut. Sen ändras bara en molekyl och så är man "up and running" igen. 

Mattias Karlsson (M), riksdagsledamot från Luleå och gruppledare för regeringsbärande M, tycker dock att nuvarande lagstiftning räcker. 

Han menar att polisen kan ingripa och beslagta även produkter som ännu är lagliga och ej narkotikaklassade, med stöd av Lagen om förstörande av vissa hälsofarliga missbrukssubstanser, vilket också skedde på Kiosk Igloo

– Det var säkert därför polisen gjorde tillslaget. Jätteviktigt när varorna säljs i syfte att nå berusning eller annan påverkan. De kan förorsaka skador och dödsfall, och då har åklagaren redan i dag möjlighet att destruera produkterna, säger Karlsson (M).

Så nuvarande lagstiftning räcker?

– Ja, den är det bästa vi har i dagsläget. Men visst är det svårt att hitta en lagstiftning som fungerar när det hela tiden ändras kemiska sammansättningar. Det är också svårare att komma åt om varorna beställs från utlandet, så därför måste både tullen och polisen vara på tårna nu. 

undefined
"De som köper nätdroger förstår inte hela bakgrundsbilden. Marknaden är en del av den organiserade kriminaliteten", säger Karlsson (M).Mattias Karlsson (M)

Samtidigt oroas riksdagsledamöterna över hur tydligt de syntetiska drogprodukterna lanseras mot unga konsumenter i sociala medier, medan Hollywoodstjärnor och andra influerare normaliserar bruket av cannabis. 

– Ett drogkrig pågår med stora intressenter för att driva på för legalisering, skapa efterfrågan och hitta alternativa marknader. Oroande att alltfler unga inte förstår att det handlar om narkotika, säger Lundh Sammeli (S).

Mattias Karlsson (M) ser negativa följder för den enskilde men också för samhället i stort.

– Gängkriminaliteten försörjs när alltfler är benägna att testa produkterna. De som köper nätdroger förstår kanske inte hela bakgrundsbilden. Marknaden är en del av den organiserade kriminaliteten.

Fakta/Nätdrogerna

På nätet finns en stor marknad för preparat som ännu inte är narkotikaklassade av Folkhälsomyndigheten.  

Tillverkarna förändrar kemiska sammansättningar för att undvika narkotikaklassificering, trots att preparaten kan ge samma effekt och skada som olagliga droger. 

THCP och HHCO tillhör de nya psykoaktiva substanser som utreds av FHM.  

Samtidigt kan polisen beslagta produkter som ännu är oreglerade, med stöd av Lagen om förstörande av vissa hälsofarliga missbrukssubstanser.

Källa: Drugsmart 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!