Polisen misstänker narkotikabrott på Kiosk Igloo

Luleå
Lästid cirka 4 min

Polisen slog till mot Kiosk Igloo och misstänker nu narkotikabrott i butiken – trots att produkterna troligen är lagliga. Samtidigt varnar de för hur syntetiska drogsubstanser lanseras i sociala medier. "En kattochråtta-lek", säger kommunpolisen Magnus Carlborg.

Utvecklingen rörande de halv- och helsyntetiska drogsubstanserna som lanseras på marknaden, i väntan på att Folkhälsomyndigheten ska narkotikaklassa dem, går fort och polisen i Luleå har fullt upp med att hänga med i utvecklingen. 

När vi påtalar att Kiosk Igloo på Bergnäset säljer godisprodukter och vape-oljor baserade på THCP och HHC0, kommer informationen som en överraskning. 

– Produkterna finns på nätet men det blir en extra dimension när du nu även har en butik i Luleå som marknadsför detta. Anmärkningsvärt, sa kommunpolis Magnus Carlborg vid en intervju för en dryg vecka sedan.

undefined
Häromveckan slog polisen till mot Kiosk Igloo på Bergnäset och beslagtog en stor mängd "cannabisgodis" och vape-oljor baserade på den ännu lagliga substanserna THCP och HHC. "Ett sätt att legalisera droger som inte är narkotikaklassade ännu men ändå har en effekt och farlighet", säger Magnus Carlborg, kommunpolis.

Dagar efter intervjun gör Luleåpolisen ett oanmält besök hos Kiosk Igloo, tillsammans med kommunens miljöinspektör som formellt utövar tillsynen.

– Det skedde en tillsyn utifrån de regelverk som gäller vid försäljning av tobaksvaror. Ibland gör vi dem gemensamt med kommunens miljöinspektörer och det blev mer aktuellt sedan ni gjorde oss uppmärksammade på försäljningen, säger Carlborg.     

Vid besöket, som kommunpolisen inte vill kalla för "tillslag" eller "razzia", omhändertogs flera THCP- och HHC-baserade varor. 

– Det hittades produkter som är misstänkt narkotika. Därför togs de i beslag för vidare analyser.

undefined

Den organiserade brottsligheten söker sig till våra barn som utsätts för marknadsföringen och andra olämpliga saker i sociala medier

Magnus Carlborg, kommunpolis i Luleå

Varorna fanns bakom kioskens kassadisk men Magnus Carlborg, som själv inte deltog i tillsynen, går inte in närmare på vilka produkter det handlar om, eller hur många. 

– De skickas till Nationellt forensiskt center som kontrollerar vilka substanser som finns i dem. Jag har ingen tidsuppfattning kring hur länge analyserna tar men det är inget som är högt prioriterat.

I skrivande stund är det okänt om det misstänkta narkotikabrottet betraktas som ringa eller av normalgraden. 

– Jag vet inte hur det rubriceras. Det får förundersökningsledarna följa upp så småningom. 

Att det är en 18-årsgräns är en lek med orden, ett sätt att legalisera droger som inte är narkotikaklassade ännu

Magnus Carlborg, kommunpolis

Vilka blir konsekvenserna för Kiosk Igloos ägare om det visar sig vara olagliga substanser?

– Jag kan inte spekulera kring det, utan först måste rättsprocessen ha sin gång, säger Magnus Carlborg.

Under intervjun som föregick tillsynsärendet beskrev han i mer generella ordalag problematiken med de hel- och halvsyntetiska nätdrogerna och hur det ständigt kommer ut nya ”cannabisgodis” och vape-oljor på marknaden. 

– En "kattochråtta"-lek. Om produkterna är vad de utger sig är de ännu inte narkotikaklassade och därmed inte olagliga, men de är ändå de facto en drog. Det finns utmaningar för myndigheterna men de blir snabbare och snabbare på att hantera problematiken. 

Den THCP-baserade produkten El Gringo, som Kiosk Igloo har marknadsfört både i godisform och som vape-olja, beskrivs som ”30 gånger starkare” än den olagliga substansen THC, som finns i mariujana, men Carlborg vill inte specifikt kommentera den. 

– Jag ger mig inte in på såna bedömningar men vi kan konstatera att det handlar om nätdroger och det är ohälsosamt, vilket gör att de också blir narkotikaklassade. 

undefined
"Det finns indikationer på att inte heller vape (e-cigaretter) i sig är ofarligt. Frågan är vad man får i sig?", säger Magnus Carlborg, kommunpolis i Luleå.

Kommunpolisen ger inte heller mycket för att kioskbutikens företrädare noga understryker att de följer åldersgränsen 18 år vid försäljningen.   

– Att det är en 18-årsgräns är en lek med orden, ett sätt att legalisera droger som inte är narkotikaklassade ännu men ändå har en effekt och farlighet.

Att Kiosk Igloo ligger i närheten av högstadieskolan Bergsskolan är extra problematisk, menar Magnus Carlborg, som beskriver hur polisen jobbar med socialtjänstens preventionssamordning och skolan för att sprida mer budskap kring såväl nätdroger som vejping (e-cigaretter, vape). 

– Det gör vi löpande kring de trender och faror vi ser. Vape är ett sätt att paketera och sälja alltifrån tobaksprodukter till droger. Och det finns indikationer på att inte heller vape i sig är ofarligt. Frågan är vad man får i sig? Den ständiga problematiken när det gäller dessa produkter. 

Många produkter lanseras på Tik Tok och i andra sociala medier populära bland unga och minderåriga. Hur ser du på det?

– Tyvärr är det så. Den organiserade brottsligheten söker sig till våra barn som utsätts för marknadsföringen och andra olämpliga saker i sociala medier. Det måste man som förälder prata med sina barn om, oavsett om det handlar om legala och illegala droger.

Finns en aningslöshet?

– Svårt att bedöma men jag tror aldrig att man kan vara nog nyfiken på vad ens barn utsätts och exponeras för, säger kommunpolis Magnus Carlborg.

Fakta/Nätdrogerna

På nätet finns en stor marknad för preparat som ännu inte är narkotikaklassade av Folkhälsomyndigheten (FHM).  

Substanserna är antingen framställda på kemisk väg eller halvsyntetiska, exempelvis baserade på cannabis.

Tillverkarna förändrar kemiska sammansättningar för att undvika narkotikaklassificering, trots att preparaten kan ge samma effekt och skada som olagliga droger. 

THCP, HHCO och liknande cannabinoider tillhör de nya psykoaktiva substanser som utreds av FHM just nu.  

Källa: Drugsmart