Rekordhög hyrnota: "Allvarligt"

Inget tyder på att Region Norrbotten håller på att minska sitt beroende av stafettpersonal. Tvärtom blev 2018 ett nytt rekordår med hyrkostnader på 329 miljoner kronor.

Kenneth Backgård (SJVP) säger att ledningen måste följa upp frågan ständigt. Ett första steg blir att besöka olika verksamheter för förkovring.

Kenneth Backgård (SJVP) säger att ledningen måste följa upp frågan ständigt. Ett första steg blir att besöka olika verksamheter för förkovring.

Foto: PŠr BŠckstršm / Frilans

Luleå2019-02-05 06:00

De svenska regionerna hade den gemensamma målsättningen att vara oberoende av hyrpersonal senast den 1 januari 2019, men det var aldrig nära att nås. För Region Norrbotten blev 2018 i stället ett rekordår med den högsta kostnaden för inhyrda medarbetare någonsin.

Årsredovisningen är ännu inte färdig, men Norrbottens Media har tagit del av det preliminära bokslutet som visar att hyrnotan stannade på 329 miljoner kronor. Det är 32 miljoner mer än det tidigare rekordåret 2017.

– Allvarligt och problematiskt, säger Anders Öberg (S), oppositionsråd som fram till årsskiftet var regionråd i den rödgröna majoriteten.

Under 2018 sjösatte den dåvarande ledningen flera satsningar för att stävja utvecklingen. Allmänläkare har fått möjlighet till extra pensionsavsättningar som betalas ut om de behåller sin anställning i tre år och 50 miljoner satsades på att ge vissa sjuksköterskegrupper lönetillägg på 2 500 kronor per månad. Pengarna riktas mot sjuksköterskor i dygnet runt-verksamheter på sjukhusen, där beroendet av inhyrda sjuksköterskor varit som störst.

Under hösten infördes också hyrstopp för grundutbildade sjuksköterskor och senare även specialistsjuksköterskor, om än med dispensmöjligheter.

– Vi tänkte väl ändå att det skulle synas mer att vi höjde sjuksköterskelönerna.

Öberg finner hopp i att december var den månad där kostnaden för hyrpersonal var lägst, 23 miljoner kronor. Han är övertygad om att fortsatta satsningar på regionens egen personal är rätt väg att gå och nämner kompetensutveckling och bättre arbetsmiljö och schema som exempel.

Däremot är han fortfarande kritisk till att den nya regionledningen med SJVP, M och C under hösten drev igenom att ytterligare 50 miljoner ska satsas på höjda sjuksköterskelöner.

Läs mer: Backgård: "Nu har vi nått målet"

– Det som är otydligt är att satsningen även handlar om primärvården. Då tar man bort den morot som finns för dem som jobbar på de pass och skift där vi hade flest antal stafetter.

Kan inte satsningen bidra till att höja yrkets status och därmed underlätta rekrytering?

– Jo, men det måste man göra i den vanliga avtalsrörelsen och den är sjuksköterskorna inne i just nu.

Flera sjuksköterskor i primärvården har uttalat sig kritiskt mot att de inte fått del av den första lönesatsningen. Nu säger regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) att fördelningen av pengarna i den andra etappen ännu inte är klar. Arbetet pågår på tjänstemannanivå i samspråk med fackliga företrädare.

– Det finns en chans att det kanske blir en större och bredare grupp än vid det tidigare tillfället, säger Backgård.

Läs mer: Sjuksköterskorna: "De förbigår oss hela tiden"

Själv kommer Backgård och hans regionrådskollegor Nils-Olov Lindfors (C) och Linda Frohm (M) turnera i länet för att besöka verksamheter och skaffa sig ny kunskap.

– Vi ska själva lyssna in och föra dialog med personalen och kanske få ett lite bättre grepp.

Läs mer: Barnmorskorna kräver högre lön

Du har varit oppositionsråd i många år. Har du inte redan bra koll?

– Jag har varit runt på många ställen, men nu handlar det om väldigt specifika insatser för att kanske råda bot på hyressituationen, men också få mer detaljerad kunskap om problematiken.

Backgård dömde tidigt ut möjligheterna att vara oberoende av hyrpersonal den 1 januari i år. Han tror inte att målet nås till nästa årsskifte heller. I stället hoppas han att kostnaderna ska minska med tio procent.

– En rimlig målsättning, men det blir jättesvårt. Men det får inte bli ytterligare ett rekordår.

Fakta

Region Norrbotten hyrde personal för 329 miljoner kronor under 2018. Det är en ökning med 32 miljoner jämfört med 2017.

Den största delen av inhyrningen skedde i närsjukvården, som hyrde personal för 257 miljoner. Det är en ökning med 15 miljoner. Hyrläkare motsvarande 73 årsarbetare kostade 215 miljoner och sjuksköterskor motsvarande 24 årsarbetare kostade 42 miljoner.

Länssjukvården hyrde personal för 72 miljoner, vilket är en ökning med 17 miljoner. Hyrläkarna, motsvarande 21 årsarbetare, kostade 54 miljoner och sjuksköterskorna, motsvarande nio årsarbetare, kostade 13 miljoner.

Totalt motsvarar hyrpersonalen i vården 129 årsarbetare, jämfört med 116 årsarbetare 2017.

Källa: Region Norrbotten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om