Trygghet och studiero viktigt för eleverna på skolan

Lärare har rätt att ingripa fysiskt för att avvärja ordningsstörning, våld och kränkningar. "Det är läskigt att veta att lärare kan gå på oss fysiskt, säger John, elev på Bergskolan i Luleå.

Elin, Freja, Milton och John går i nian på Bergskolan. Totalt på skolan finns 320 elever och ett 30-tal lärare.

Elin, Freja, Milton och John går i nian på Bergskolan. Totalt på skolan finns 320 elever och ett 30-tal lärare.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Luleå2023-09-27 06:00

För drygt ett år sedan ändrades regelverket kring trygghet och studiero i skolan. Ändringarna innebär att det numera uttryckligen framgår av skollagen att lärare har rätt att ingripa fysiskt för att avvärja ordningsstörning, våld och kränkningar. 

På Bergskolan finns 325 elever och ett 30-tal lärare. Vi har träffat fyra elever i årskurs nio för att höra deras tankar och åsikter om lärarnas befogenheter. 

– Jag har inte märkt av något på vår skola nu men på min förra skola, jag vet inte om det var ett rykte eller inte, så var det en elev som ska ha förstört en massa och hotat en annan elev. Läraren ska då ha tryckt upp eleven mot en vägg och blivit sparkad av eleven. Om man hotar och förstör och det inte hjälper att läraren säger till då måste de få ta till något annat. Det handlar om andras säkerhet också, säger Freja. 

Även Elin tycker att det är okej i vissa situationer:

– Om det är ett slagsmål till exempel, då är det bra att lärare kan ingripa för att stoppa men kanske inte för att eleven har en boll inne.

– Jag tycker det är rätt om man inte använder för mycket våld, om läraren tar i lagom så att de inte riskerar att skada någon, säger Milton.

En annan av eleverna, John, är inte så förtjust i tanken på att läraren kan ingripa fysiskt:

– Det är läskigt att veta att lärare kan gå på oss elever fysiskt. I vissa situationer kan det vara bra, men inte om det är en lek.

– På vår skola är det vanligt med skojbråk, men tänk om lärare tycker att det ser ut som ett riktigt bråk, att de då kan ingripa mot elever när de står och skojbråkar, säger Elin.

Skolans rektor, Tina Ukonsaari, säger att lärarna på skolan helst inte ingriper fysiskt vid ordningsstörning, risken finns att situationen urartar.

– Du hamnar ju i en situation som kan eskalera och de försöker vi undvika, men naturligtvis måste en lärare kunna gå in och sära på elever om det är ett slagsmål.

I stället söker lärarna upp eleven efteråt, om det behövs tar saken vidare till mentorer, trygghetsteam och vårdnadshavare.

– Det är ett förändrat beteende vi vill åt och det är ibland ett långsiktigt arbete. Det är kanske inte alltid det är ett hundrameterslopp, ibland kan det ligga annan problematik bakom, säger Tina Ukonsaari.

Hon säger också att skolan inte accepterar skojbråk i korridorerna.

– När vi ser att det pågår stannar vi till och uppmärksammar innan det går för långt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!