Fysiskt ingripande i skolan: "Lättare sagt än gjort"

En lärare har rätt att ingripa fysiskt i skolan, enligt skollagen. "Det är lättare sagt än gjort", säger Ulrika Sellin Levander, lärare tillika ordförande för lärarfacken i Luleå.

Medlemmarna i lärarfacken är positiva till det ändrade regelverket då de anser att det stärker deras profession. ”Men många avstår från att tillämpa lagen” säger Ulrika Sellin Levander, ordförande i Luleå för Sveriges lärare.

Medlemmarna i lärarfacken är positiva till det ändrade regelverket då de anser att det stärker deras profession. ”Men många avstår från att tillämpa lagen” säger Ulrika Sellin Levander, ordförande i Luleå för Sveriges lärare.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Luleå2023-09-12 18:00

I augusti 2022 ändrades regelverket kring trygghet och studiero i skolan. Ändringarna innebär att det numera uttryckligen framgår av skollagen att lärare har rätt att ingripa fysiskt för att avvärja ordningsstörning, våld och kränkningar.

Ulrika Sellin Levander, ordförande i Luleå för Sveriges lärare, säger att medlemmarna under de senaste åren sett en ökning av hot och våld i skolorna. 

– Det är mellan elever, elever mot lärare och även i säregna fall föräldrar mot lärare. Det kan vara verbala hot, pedagoger som får spottloskor på sig, blir sparkade, slagna och knuffade. Det är något vi pratar om på verksamhetsnivå, högre upp i samverkan med förvaltningen.

Vad ökningen beror på vet hon inte men hon har själv sett förändringen genom åren då hon jobbar som lärare sedan 26 år tillbaka. 

– När jag själv gick i skolan då vågade man inte skrika eller höja rösten åt en lärare men det är ganska vanligt nu att elever faktiskt gör det. 

Medlemmarna i lärarfacken är positiva till det ändrade regelverket då de anser att det stärker deras profession, att de har rätt att bestämma och styra i klassrummet. 

– Men många avstår från att tillämpa lagen, i så fall gör de det på ett annat sätt. Jag själv har gjort det flera gånger genom att säga 'vet du att jag tror det är bättre att du sitter i ett litet rum här' så får de sitta och jobba själva.

Personligen är Ulrika Sellin Levander starkt emot att ta fast elever i skolan, dessutom menar hon är det lättare sagt än gjort.

– Jag har rätt att ta tag i eleven och föra ut den från klassrummet, men det är inte så lätt att göra det. Om jag själv skulle bli fasthållen och någon trycker ut mig från ett rum, det är klart att jag kanske skulle reagera med motstånd.  Det är jättesvårt att få ut en elev frivilligt ur ett klassrum och att då ta tag med våld känns inget vidare. Det är lätt att säga, ni har lagen bakom er som stöd, men det är inte så lätt när man väl är i den situationen. 

Bland medlemmarna finns även en oro för att bli filmad och att filmklippet sedan ska publiceras i sociala medier. I tisdags publicerade Kuriren och NSD en artikel med ett filmklipp där en lärare och en elev drabbade samman på en högstadieskola i Luleå.

Någon större rädsla för att ett fysiskt ingripanden mellan lärare och elever ska hamna i domstol finns däremot inte.

– Resonemanget är att vi har lagen på vår sida, vi har den i ryggen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!