Kallduschen för S i söndagens folkomröstning om skolan var ofrånkomlig, även om resultatet ännu är preliminärt och valdeltagandet stannade på cirka 37 procent.
89 procent hade röstat på folkinitiativets Alternativ 1, och endast sju procent röstade på S-förslaget.
– Ett förväntat resultat med tanke på hur tidigare kommunala folkomröstningar runtom i Sverige har slutat. Därför förstod vi att det skulle kunna bli så även nu, säger S-ordförande Anders Öberg som inte vill beteckna valutgången som ett fiasko.
Ett tiotal folkomröstningar om skolfrågan har hållits i andra kommuner 2011-2020 och även om de inte är direkt jämförbara med Luleå, har det genomsnittliga valdeltagandet mycket riktigt legat mellan 30 och 40 procent.
Men ingen valutgång har visat ett så förkrossande stöd för folkinitiativet som i Luleå, som dessutom är en betydligt större kommun än de flesta övriga.
Trots det avstår Anders Öberg på måndagsförmiddagen från att analysera giltigheten i resultatet.
– Jag vill inte spekulera kring vad som är legitimt eller inte. Frågan är också vad Luleåbornas val innebär, vad de egentligen vägde in i de två alternativen? Resultatet innebär tolkningsbekymmer.
Han menar också att debatten inför folkomröstningen delvis har präglats av felaktiga sakuppgifter från både politiker och företrädare för folkinitiativet.
– Jag skulle inte säga att debatten har varit falsk men i alla fall inte riktigt korrekt alla gånger.
Bland annat syftar Öberg på Arne Nykänens (C) utspel om att S och M planerar för endast två högstadieskolor i framtiden, något som bun-ordförande Emma Engelmark (S) kraftfullt har dementerat.
– Men det handlar också om debatten om skolstrukturen i stort genom åren, då vissa inte har varit sakliga. Då kan man fråga sig om det var riktigt att folkinitiativet begärde en folkomröstning alls?
Frågan kvarstår hur partiet ska förhålla sig till folkinitiativets seger men S-ordföranden menar att detta inte primärt är arbetarekommunens utmaning.
– En fråga främst för Emma Engelmark (S) och övriga i barn- och utbildningsnämnden, att försöka utröna vad Alternativ 1 innebär.
Ska ni inte diskutera valutgången inom AK-styrelsen?
– Det kommer vi också att göra. Jag har sagt till både kommunalråd Fredrik Hansson och Emma Engelmark att återkomma till oss, så vi får höra hur de tänker.
Borde inte partiet så snart som möjligt lämna besked om hur valutgången ska hanteras?
– Först måste analysen göras, sen ska detta upp i fullmäktige. Vi har den ordningen att det mellan valen är vår fullmäktigegrupp som äger dessa frågor.
Även många S-sympatisörer röstade för Alternativ 1 i söndags, vilket vår opinionsmätning indikerade.
Partisplittringen blev ännu tydligare när SSAB tunnplåts S-fackklubb inom IF Metall gjorde ett utspel på Facebook inför folkomröstningen, där de uppmanade medlemmarna att inte rösta på S-alternativet.
– Det tillhör inte vanligheterna att göra så, i stället för att närvara vid de medlemsmöten och representantskap där vi har lyft skolfrågan och folkomröstningen. Det har funnits många tillfällen för det, säger Öberg.
Samtidigt går partiet in i en ny tuff nomineringsprocess i kommunalrådsfrågan, när Lenita Ericsons efterträdare ska utses vid ett representantskapsmöte den 8 december.
Att tänkbara kandidater som just Emma Engelmark kan belastas av nederlaget i folkomröstningen är inget som Anders Öberg vill kommentera.
– Nu är det S-föreningarna som äger rätten att nominera, de får göra egna analyser inför sina ställningstaganden.
En problematisk uppstart inför nomineringsprocessen?
– Nej. Det stora bekymret är att Lenita valde att lämna uppdraget. Det ger en ytterligare dimension till alla våra interna diskussioner när vi nu ska föreslå ett nytt namn till kommunledningen. Och Luleå har större frågor än skolutvecklingen att hantera.
Som?
– Jag tänker på befolkningsutvecklingen, vad händer med Hybrit och andra möjliga etableringar, och om kommunens investeringsramar kommer räcka till? Samtalen i våra grundorganisationer är viktiga, vi pratar politik i alla möjliga former och det finns väldigt bra förutsättningar för detta framöver.
Är det endast ett nytt kommunalråd som ska väljas, eller kan ett helt nytt kommunalrådspar också lanseras?
– Det återstår att se men jag hoppas att Fredrik fortsätter som kommunalråd, säger Anders Öberg.