Rollen som måltidsinspiratör är helt ny inom skolan i Luleå och just nu letar kommunen två personer som ska ha inspiratörsrollen på 50 procent, övrig tid går till kockarbete. Det handlar om förskolor och skolor i Gammelstad, Sunderbyn, Rutvik, Persön, Råneå och Vitå samt Hertsön, Örnäset, Skurholmen och Kronan.
Helena Potila och Anna Karlsson är enhetschefer för måltider vid resurscentrum hos barn- och utbildningsförvaltningen och de ligger bakom idén med måltidsinspiratörer.
– Vi vill fortsätta att utveckla måltiderna och påbörjade måltidsresan för ett år sedan. Nu vill vi få någon som tillsammans med övriga i de här enheterna provar nya arbetssätt och identifierar förbättringar, säger Anna Karlsson och fortsätter:
– Våra medarbetare i köken är kompetenta och jätteduktiga, det här handlar mer om att komma med ny inspiration utifrån.
För ett år sedan genomfördes en grundläggande ändring i Luleås skolkök.
– Den största förändringen vi gjorde var att plocka bort den centrala menyn. Det finns en inspirationsmeny som de kan använda sig av men de behöver inte göra det. Sedan har vi ramar som är kopplat till livsmedelsverkets rekommendationer, politiska mål och så vidare som vi behöver följa. Det finns en ram men inom den finns handlingsutrymme, säger Helena Potila.
Tjänsten är ny och det finns stora möjligheter att utforma arbetsuppgifterna men de nya måltidsinspiratörerna ska framför allt vara bra på att kommunicera och inspirera både kollegor och elever.
– Det kan vara alltifrån metoder, arbetssätt eller nya rätter. Vi jobbar mycket med elevinflytande och det är en väldigt stor del, att eleverna ska känna att de kan påverka, och då gäller det att hitta de där rätterna tillsammans och med verksamheten, säger Helena Potila.
– Inspirerar man kollegorna och får in elevinflytande, då kommer vi lyckas att fler barn och elever blir nöjda med måltiderna och förutsättningarna blir bättre att orka prestera i skolan säger Anna Karlsson.
När köken fick större möjlighet att bestämma sin egen meny såg Anna Karlsson och Helena Potila att den ökade möjligheten till kreativitet lockade kompetent personal.
– Det hände något när vi släppte menyn närmare köken. Vi har fått ett antal kockar som kommer från restaurangsidan, säger Helena Potila.
Mikael Jakobsson är en av dessa. Han började på Örnässkolan i höstas efter många år i restaurangvärlden och att skolköken har möjlighet att styra menyn var viktigt för honom. Redan i dag arbetar han med kreativa grepp men han tror att det är bra med en måltidsinspiratör som kommer in med ännu fler nya initiativ.
– Jag tror att det är bra. Det är lätt att bli "insnöad" och jag tror det är bra med nya idéer, säger Mikael Jakobsson.
I början var det lite svårare att få barnen att uppskatta de nya rätterna och släppa den processade skolmat de var vana vid. Nu upplever Mikael Jakobsson att de är mer mottagliga för nya grejer.
– Jo, det tycker jag. Jag kör en dag med något de känner igen, nästa dag något som utmanar dem lite grann. Till exempel hade jag en koreansk barbecue och det var väldigt uppskattat, säger Mikael Jakobsson som även har planer på att göra sushi med eleverna i samband med deras hemkunskapslektioner.
Elever har även fått lämna förslag på vad de vill ha på menyn.
– Det kom inte bara in förslag på hamburgare och pizza utan även broccolisoppa. Bara en sån sak, säger Mikael Jakobsson och skrattar.