Ny app ska hjälpa vintercyklister

Luleå kommun vill utveckla en app som gör det möjligt för cyklister att hålla koll på när cykelbanorna plogas. Allt för att få fler att använda cykeln.

VINTERCYKLA? Luleå kommun, NTF Norrbotten och LTU vill underlätta för Luleåbor som vill cykla på vintern att ta reda på när cykelbanor är plogade. Allt för att få fler att cykla - året om.

VINTERCYKLA? Luleå kommun, NTF Norrbotten och LTU vill underlätta för Luleåbor som vill cykla på vintern att ta reda på när cykelbanor är plogade. Allt för att få fler att cykla - året om.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2016-06-14 11:37

Luleå kommuns satsningar på att bli en cykelvänligare stad fortsätter. På tisdagen klubbades ett medborgarförslag om att utveckla en app till mobiltelefon igenom. I appen ska cyklister få information om när en specifik cykel- och gångväg senast är plogad.

LÄS MER: Frihet är att kunna cykla

Luleåbon som ligger bakom medborgarförslaget cyklar året runt och tycker det är ett ypperligt sätt att få motion men snöfall ställer till det eftersom det är svårare att planera cyklingen då. Under förra året gjorde Stadsbyggnadsförvaltningen en förstudie tillsammans med Luleå tekniska universitet och NTF Norrbotten, med pengar från Vinnova, där en första version av en app togs fram som en del av ett större projekt som heter Vintercykla.

– Det är roligt att några av våra medborgare tänker i samma banor som oss. Vi jobbar för att få fler att cykla och det här känns som en del i det. Vi måste bli bättre på att berätta att det går bra att cykla på vintern också, säger Linn Adolfsson, trafikingenjör på Luleå kommun.

LÄS MER: De vill få fler att cykla till skolan

En enkel variant av en app togs fram där de uppdaterade vissa huvudcykelstråk som en liten grupp cyklister fick prova att använda. Tanken är att gå in med en ny ansökan om projektpengar till Vinnova. Om pengar beviljas kör det tvååriga projektet i gång i januari 2017, där appen är en del av projektet.

– Då kommer vi jobba vidare med att bland annat vidareutveckla appen, säger Linn Adolfsson.

LÄS MER: Fram för fler cyklar i centrum

Förutom LTU och NTF Norrbotten ingår också Skellefteå och Umeå i Vintercykla.

– Det känns roligt att tillämpa det på fler städer, säger Linn Adolfsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om