Notan stiger för skadestånden

Justitiekanslern, JK, betalar allt fler skadestånd till personer som friats efter att ha blivit frihetsberövade. I Norrbotten har det kostat 2,6 miljoner de senaste åren.

Foto:

LULEÅ2015-10-07 06:00

Förra året fattade JK beslut om att betala ut skadestånd i cirka 1900 fall i hela landet, till en kostnad av 63 miljoner kronor.

Trenden har varit tydlig i flera år: fler ansöker om skadestånd och fler får också ersättning. Det här fortsätter även 2015.

– Som det ser ut nu kommer vi att ha högre kostnad i år än tidigare. Sannolikt runt 90 miljoner, säger Anna Skarhed, JK.

LÄS MER: Anton, 18, oskyldigt anhållen för mord

NSD har sammanställt notan för Norrbotten sedan 2010. Drygt 130 personer har fått skadestånd som uppgår till totalt 2,6 miljoner kronor. Det största enskilda skadeståndet på knappt 180 000 gick till en 44-årig man som misstänktes för mordförsöket på Esa Rano i Vojakkala. 44-åringen dömdes i tingsrätt, men friades i hovrätten. Han satt i arrest och häkte i sex månader.

Den genomsnittlige norrbottningen som får skadestånd är en 38-årig man, tidigare dömd, som ersätts med 19 686 kronor.

Att statens kostnader för skadestånd ökar kan tolkas som att det i dag finns fler brister i rättssystemet än tidigare, alltså att fler anhålls och häktas på felaktiga grunder.

Men Anna Skarhed tror att förklaringen är stora, komplicerade rättegångar och en förändrad inställning hos de som drabbas.

– Man kan allmänt säga att trenden i dag är att ha mera fokus på enskildas rättigheter. De som suttit anhållna eller häktade ansöker oftare än tidigare om ersättning, säger hon.

I flera av de beslut som NSD gått igenom pekar de som ansöker om skadestånd på att de blivit omskrivna i sociala medier, på Flashback eller andra sajter.

LÄS MER: Polischefen: "Han är ingen mördare"

Men det är inget som i de enskilda fallen ger förhöjd ersättning från staten. JK har redan satt ner foten i den frågan.

– Det blev aktuellt när väldigt många började begära förhöjd ersättning för att de hade blivit uthängda i media, och det handlade då om sociala medier. Slutsatsen blev att staten egentligen inte kan ta på sig ansvaret för sådana publiceringar, säger Skarhed.

Efter utredningen gjordes dock en generell höjning av skadestånden, som ska ge viss kompensation. De som är ansvariga är de som skriver, anser JK, som också uppger att det är svårt att veta hur många personer som faktiskt läser uppgifterna i sociala medier.

– Det är något annat att bli beskriven som mördare inför hela svenska folket än att bli det på en sajt som 100 personer läser, säger Anna Skarhed.

Hon lyfter även fram att lagstiftningen egentligen beskriver att skadestånd ska betalas för det lidande det innebär att sitta inlåst, till exempel att inte få träffa sin familj. Att bli omskriven i sociala medier omfattas inte av lagen.

– Vi är i en ny värld i förhållande till när lagstiftningen blev till, säger Anna Skarhed.

LÄS MER: Priset för Antons lidande – 6600 kronor

Skadestånden

FAKTA

Här är de som fått de högsta skadestånden de senaste fem åren i Norrbotten.

1. Man, 44, 179 637 kronor.

Misstänktes för grov misshandel och försök till mord. Dömd i tingsrätt, friad i hovrätt. Frihetsberövad i sex månader.

2. Kvinna, 45, 123 365 kronor.

Misstänktes för mord, som ändrades till dråp. Friades i både tingsrätt och hovrätt. Frihetsberövad i nära fyra månader.

3. Man, 22, 100 000 kronor.

Misstänktes för våldtäkt. Dömd i tingsrätt, friad i hovrätt. Frihetsberövad drygt tre månader.

4. Man, 30, 92 455 kronor.

Misstänktes för våldtäkt. Dömd i tingsrätt, friad i hovrätt. Frihetsberövad i tre månader.

5. Man, 32, 70 910 kronor.

Misstänktes för grov stöld och vapenbrott. Frihetsberövad i 1,5 månad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!