Norrbotniabanans väg in i Luleå – osäkerheter om östra dragingen

På fredagen presenterade Trafikverket den utredning man genomfört om Norrbotniabanans östra dranging in till Luleå.

Trafikverket har nu utrett förutsättningarna för det östliga alternativet för Norrbotniabanans väg in i Luleå och enligt myndigheten finns det ett antal osäkerheter.

Trafikverket har nu utrett förutsättningarna för det östliga alternativet för Norrbotniabanans väg in i Luleå och enligt myndigheten finns det ett antal osäkerheter.

Foto: Trafikverket

Luleå2024-05-24 17:25

Det finns två alternativa vägar in i Luleå för Norrbotniabanan, en västlig och en östlig. När järnvägsutrednignarna togs fram förordades att banan i första han skulle gå längs det västliga alternativet. Samtidig har de östra alternativet sett som ett alternativ som kan ge möjlighet till större regional utveckling. 

Sedan 2022 har Trafikverket utrett förutsättningarna för att genomföra det östliga alternativet. 

– Samtidigt som det östra alternativet har stora nyttor finns ett antal svårigheter kopplade till alternativet. Därför har vi genomfört flera viktiga utredningar i samarbete med andra aktörer så som Sjöfartsverket, Luleå Hamn och Luleå Kommun. Vi har bland annat undersökt hur det östra alternativet påverkar sjöfarten och flyget och hur anslutningen mot Luleå bangård kan lösas, säger Urban Eriksson, åtgärdsplanerare och åtgärdsansvarig för Norrbotniabanan i ett pressmeddelande. 

Näringslivet förespråkar det östliga alternativet, något man även presenterade för Trafikverket på torsdagen. Trafikverkets utredning pekar dock på en rad osäkerheter om det östra alternativet. Det handlar främst om risker kopplade till sjöfarten, flyget och tågtrafiken som är de svåraste att lösa.

– I stora drag är det sannolikt att det östliga alternativet innebär mer störningar för tågtrafiken och sjöfarten, främst under vintertid. Detta beror på att sjöfarten under vintertid behöver nyttja de vändytor som finns innanför den bro som skulle behöva byggas över Hamnholmen. Det kommer att innebära en kompromiss mellan tågtrafikens och sjöfartens intressen.

För att fartygen ska kunna passera bron under vintertid behövs ett tidsfönster på cirka 30 minuter där ingen järnvägstrafik kan passera bron. Prognosen för 2030 innebär 10–12 öppningar per dag för vändande fartyg.

– I slutändan blir det också en fråga om vilka sårbarheter vi kan acceptera att bygga in i systemet. Och att göra den bedömningen är vår viktigaste uppgift framöver.

Trafikverket uppger att man nu kommer att göra en sammantagen bedömning baserat på underlaget från utredningen och om man bedömer att man har tillräckligt bra måluppfyllelse kommer de två alternativen att vägas mot varandra för att se vilket som blir bäst. 

Målsättningen är att beslutet ska fattas innan årsskiftet, preliminärt i mitten av november.

FAKTA

Östliga alternativet

Det östliga alternativet som svänger av i Gäddvik, passerar Bergnäset och flygplatsen och därefter passera Lule älv med en öppningsbar bro för att ansluta mot Luleå Malmbangård och Luleå C.

Västliga alternativet

Det västliga alternativet följer väg E4 och passerar Lule älv för att ansluta mot befintlig järnväg med ett triangelspår i Notviken där den fortsätter mot Luleå C med ett dubbelspår. Det är en bra lösning ur många perspektiv, inte minst för godstrafiken som då kan passera utan att angöra i centrala Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!