Trafikverket om östliga alternativet: "Nya förutsättningar"

Ska Norrbotniabanan gå österut genom Luleå är sjöfarten en nyckelfråga och en öppningsbar bro ett krav, säger Trafikverket efter att ha tagit del av näringslivets synpunkter om järnvägens framfart. "Förutsättningarna har förändrats", säger Urban Eriksson, utredningsansvarig.

Norrbottens Handelskammare har undersökt näringslivets inställning till dragningen av Norrbotniabanan genom Luleå.

Norrbottens Handelskammare har undersökt näringslivets inställning till dragningen av Norrbotniabanan genom Luleå.

Foto: Thomas Lövgren

Luleå2024-05-23 19:00

Ska den östliga lösningen bli verklighet så måste sjöfartens behov tillgodoses, det säger Trafikverket på torsdagen i samband med Norrbottens handelskammares pressträff. Frågan har utretts tidigare och myndigheten är redo att presentera ny information på fredagen.

Urban Eriksson är förtegen om utmaningarna med att göra verklighet av den östliga lösningen, men han säger att de senaste årens industrisatsningar har förändrat förutsättningarna.

– Framförallt skulle jag säga att förutsättningarna för sjöfarten har förändrats i och med industrialiseringen, säger Eriksson.

Projektet Malmporten innebär att fler och större fartyg ska anlöpa Luleå hamn.

– Det innebär att en öppningsbar bro är ett krav.

Tidigare i processen har en tunnellösning figurerat som ett alternativt som skulle vara bättre för sjöfarten. Men det är inte längre aktuellt.

– Det är helt avfärdat, den tunneln skulle bli så djup att vi inte kommer upp till bangårdar och anslutningar där vi vill ha järnvägen. Det är praktiskt omöjligt, säger Urban Eriksson.

undefined
Urban Eriksson, Trafikverkets utredningsansvarige för Norrbotniabanan.

Maria Nordgren, Luleå kommuns samhällsbyggnadsdirektör, känner sig trygg med att sjöfartens behov ska gå att lösa.

– Att tillgodose sjöfartens behov är otroligt viktigt. Hamnen är ett kommunalt bolag och vi är oerhört angelägna om att den fortsätter att fungera. Vi har tagit fram simuleringar och utredningar för att säkerställa det, säger Nordgren.

De har då tagit i beräkningen att än större och fler fartyg skulle ankomma Luleå.

– Vi ser ju att det går.

Urban Eriksson välkomnar Norrbottens handelskammares rapport och påminner om att näringslivet är ett skäl att Norrbotniabanan överhuvudtaget byggs.

– De är en stor och viktig del varför vi bygger järnväg överhuvudtaget, så det är klart att deras åsikt har stor betydelse. Men vi tittar helt enkelt på förutsättningar för att genomföra det här på ett bra sätt.

Luleå kommun har länge föredragit den östliga lösningen, vilket är inskrivet i kommunens översiktsplan, och Maria Nordgren var nöjd med att näringslivet nu får ge ett aktuellt inspel i processen.

– Jag tänker att sedan 2011 då järnvägsutredningen gjordes så har jättemånga saker hänt, industrins omställning, hamnens utveckling och behoven i samhället har förändrats. Vi ser behovet av hållbart resande och klimatfrågorna. Så det är nyttigt att få ett färskt perspektiv, säger Nordgren.

Kommunen anser att fördelen med att koppla samman trafikslagen och undvika en säcklösning väger tungt. 

undefined
Maria Nordgren, samhällsbyggnadsdirektör Luleå kommun.

Boende- och fastighetsägare kommer att beröras både av östlig och västlig lösning. Blir det väst kommer boende i Karlsvik och Örnvik att påverkas men även exempelvis riksväg 97. Vid en östlig dragning påverkar det exempelvis Hamnholmen, Tjuvholmssundet och Sandön.

– Jag tänker att vi måste lyssna på medborgarna och de perspektiv de har, och försöka lösa frågan så bra som möjligt. Det problemet kommer vi ha oavsett var järnvägen byggs, säger Maria Nordgren.

– Människors boendemiljö kommer att förändras och då gäller det att vara omtänksam och varsam med människor. Men en järnväg är ett jättebyggprojekt och det kommer att påverka oavsett vilken dragning det blir.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!