– Det här förslaget innebär merkostnader på cirka 15 miljoner per år för oss. Det är mer än vad vi gör i vinst. Hela verksamhetens grundvalar skakar och jag vet att det är precis likadant för Norrmejerier, säger Pär Lärkeryd, vd för Norra skogsägarna.
Han deltog själv i den konferens som Västerbottens handelskammare höll förra veckan, där regeringens utredare Vilhelm Andersson presenterade nya uppgifter. Det har tidigare spekulerats om en skatt på 24-27 kronor per mil. En månad innan förslaget ska presenteras är tankegångarna nu att skatten bör vara 10-12 kronor per mil för lastbilar över tolv ton. Skatten differentieras beroende på lastbilens tyngd och vilken utsläppsklass motorn har.
– Justeringen innebär att exempelvis alla varutransporter i städerna klarar sig medan de tyngre transporterna på landsbygden drabbas fullt ut. Det är heller inga pengar som vi får tillbaka i form av bättre vägunderhåll utan pengarna går direkt in i statskassan. Det är värsta sortens idioti. Så obetänksamt att man blir skrämd, säger Pär Lärkeryd.
Läs mer: Byggjätten: "En stor förändring"
Tanken är att en kilometerskatt ska "tvinga" över mer transporter på järnvägen. Men det fungerar inte inom skogsnäringen i norr, anser Norra skogsägarnas vd.
– För skogen gäller ofta korta transporter. Vi har tio mil i medelavstånd mellan hygge och närmaste terminal. Det innebär enorma omlastningskostnader om vi skulle tvingas anpassa oss. Det är skogsbruket i inlandet som drabbas hårdast eftersom avstånden är längst där från hygge till industri. Det är samma sak för mjölkbönderna och många lantbrukare har ju intäkter från både skog och mjölk.
Lärkeryd anser att förslaget om vägslitageskatt slår undan benen på regeringens landsbygdsstrategi.
– Det går stick i stäv både med tankarna om en levande landsbygd och omställningen till bioekonomi, där vi bland annat ska börja bygga mer i trä. Därför har jag svårt att tro att Socialdemokraterna släpper igenom det, säger han.
Centerpartiet är en stark motståndare till planerna.
– Om skatt på avstånd går igenom så kommer exempelvis skogsindustrin i Sverige att tappa andelar på världsmarknaden. Vi har redan en högre skatt på diesel än våra konkurrentländer men har klarat oss de senaste åren eftersom kursen fallit. Jag får inget intryck av att någon ser helheten i exportindustrin, säger Nils-Olov Lindfors, C-politiker och tidigare LRF-bas i Norrbotten.
Norrbottniske riksdagsledamoten i trafikutskottet Leif Pettersson (S) menar att det är för tidigt att ta ställning till förslaget.
– Det är fortfarande stora frågetecken för vi har inte sett slutresultatet ännu. Regeringen har dessutom öppnat för att kompensera för de långa avstånden i Norrland, säger han.