NLV blir utan kommunal skolmat – trots högerkritiken

Nya Läroverket Bergviken förlorar den kommunala skolmaten från och med i höst – trots att högeroppositionen vill utreda frågan på nytt. "Man kan ana ideologiska intressen", säger Arne Nykänen (C).

Friskolan Nya Läroverket Bergviken får inte längre servera den kommunala skolmaten, vilket centerpartisten Arne Nykänen tycker är ett förhastat beslut av skolförvaltningen. "Om kommunen inte får leverera mat till NLV, kanske det vore bättre om en extern aktör levererade till både NLV och Montessori?", säger bun-ledamoten.

Friskolan Nya Läroverket Bergviken får inte längre servera den kommunala skolmaten, vilket centerpartisten Arne Nykänen tycker är ett förhastat beslut av skolförvaltningen. "Om kommunen inte får leverera mat till NLV, kanske det vore bättre om en extern aktör levererade till både NLV och Montessori?", säger bun-ledamoten.

Foto: Arkiv

Luleå2023-05-21 14:43

I vintras uppmärksammade vi att Nya Läroverket Bergviken (NLV) från höstterminen 2023 inte längre kan servera den kommunala bespisningen i matsalen, som även nyttjas av kommunala Montessoriskolan. 

Matavtalet, som har gällt sedan 2006, ansågs strida mot lagstiftningen rörande Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet, enligt kommunjuristen. 

undefined
Matavtalet som NLV har haft med kommunen anses strida mot konkurrenslagstiftningen, enligt kommunjuristen, och från höstterminen 2023 upphör avtalet.

Men högeroppositionen (C, M, L, KD) i barn- och utbildningsnämnden är kritiska och menar att tjänstemannabeslutet ger negativa konsekvenser för eleverna vid båda skolorna (cirka 450 på NLV och 300 på Montessori).

Arne Nykänen (C) väckte därför ett nämndsinitiativ om att utreda ärendet ytterligare, efter att ha tagit del av en extern juridisk bedömning – beställd av NLV – som menar att matförsäljningen till friskolan ligger i "allmänhetens intresse", kan anses vara kompetensenlig enligt kommunallagen och inte strida mot konkurrenslagstiftningen.

– Inte solklart vad som gäller förrän någon överklagar. Därför borde förvaltningen utreda en vända till och se om det verkligen är omöjligt att juridiskt motivera den nuvarande lösningen.

undefined
I dag äter de cirka 430 eleverna från Nya Läroverket Bergvikens samma mat – och i samma matsal – som kommunala Montessoriskolans drygt 300 barn.

Han ser flera problem med att skolbespisningen och matsalen klyvs itu, när NLV tvingas köpa in mat från en extern aktör. 

– Komplicerat att dela upp matsalen med olika matleverantörer när den gemensamma lösningen har fungerat jättebra i alla år. Ett effektivt nyttjande av kommunens resurser, utifrån mattider, logistik och andra praktiska faktorer som gör att barnen kan äta i lugn och ro.

Centerpartisten föreslår också en annan lösning. 

– Om kommunen inte får leverera mat till NLV, kanske det vore bättre om en extern aktör levererade till både NLV och Montessori? Tyvärr det verkar inte finnas intresse för det från majoritetens sida. 

undefined
"Det här handlar inte om att gynna en friskola, utan om att hitta en lösning som är bäst för barnen. Även partier som inte gillar friskolor borde se att det ligger i kommunens och allmänhetens intresse", säger bun-ledamot Arne Nykänen (C).

Nykänen beklagar att styrande S, V och MP röstade ned nämndsinitiativet. 

– Trist att det inte blev någon diskussion kring detta. Man kan ana ideologiska intressen men i dag har vi ett system som tillåter friskolor och vi har väl fungerande friskolor i Luleå. Då ska kommunen göra allt för att ge dem så goda förutsättningar som möjligt. 

– Men det här handlar inte om att gynna en friskola, utan om att hitta en lösning som är bäst för barnen. Även partier som inte gillar friskolor borde se att det ligger i kommunens och allmänhetens intresse, säger bun-ledamot Arne Nykänen (C).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!