I onsdags kunde NSD berätta att Luleå kommun planerar att dra in det ekonomiska stödet till föreningen och lägga ut det på upphandling. Beskedet har varit omtumlande för Musikens makt styrelse, även om de haft det lite på känn blev de chockade, förvånade – och smått irriterade.
– Det har varit sömnlösa dygn, säger föreningens ordförande Mattias Alkberg, författare och poet.
LÄS MER: Extra: Inga pengar till Musikens makt
Det tycker att frågan har hamnat snett och klargör att Musikens makt inte är en beställning, utan något de erbjudit kommunen. Argumentet att det finns andra företag som är intresserade av att vara med och konkurrera håller inte, enligt Palo.
– Jag har drivit företag i 30 år. Jag skulle aldrig komma på tanken att försöka överta en idéburen musikfestival, det strider mot all hederlighet och moral att göra på det sättet, säger Jan Palo, som är pensionerad företagare och även styrelseordförande i BD Pop.
LÄS MER: Strategen: "Det ska prövas opartiskt"
Initiativet till Musikens makt kom från ungdomar i Luleå som, med BD Pop i ryggen, ville göra en festival med "mindre öl och mer musik". När BD Pop drog sig ur bildades föreningen Musikens makt 2012, och det är den som ansökt och fått bidrag till att genomföra festivalen. Jan Palo är anställd för att sköta ekonomin. Resten av tjänsterna köps in, där företaget Pancakelady med projektledarna Elisabeth Rosenbrand och Lillith Saaw stått för stora delar av genomförandet och frontat festivalen.
– Vi gynnar en väldig massa företag, säger Jan Palo, som tycker att Luleå kommuns tillväxtkontor är helt fel ute.
– Det är klart att konsulttjänster ska upphandlas men problemet är att de går vilse i det här. Idéburna kulturarrangemang kan man inte upphandla, säger han och drar en parallell till kulturföreningen Ebeneser där Luleå kommun är huvudfinansiär.
– Ska Ebeneser upphandlas? Och Ice music? Om till exempel Ice music kommer med en idé och erbjuder kommunen det, ska kommunen säga: "jättebra idé, den upphandlar vi"?, säger Jan Palo.
Tycker ni att de stjäl er idé?
– Det är definitionsfel i sig, de kan inte upphandla Musikens makt. Så är det bara. De kan sluta finansiera den och satsa på något annat om de tror att det är en bättre idé, säger Fredrik Johansson, musiker och ljudtekniker samt styrelseledamot.
LÄS MER: Karl Petersen: "Utan Musikens makt blir Luleå kallare"
De beskriver Musikens makt som en "eldsjälsfestival" med mycket hjärta, som byggts upp underifrån.
– Det finns ingen som har något dåligt att säga om den. Folk tycker om oss. Vi är väl Sveriges jämställdaste. Det är en progressiv festival, säger Mattias Alkberg.
– Sett ur ett affärsmässigt perspektiv så kan man inte kasta bort ett varumärke som är så omtyckt, säger Elisabeth Rosenbrand.
LÄS MER: Po Tidholm: Skellefteå är Austin - inte Luleå
På måndag ska politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott ta ställning till tjänstemannaförslaget. Närmare 3 000 personer har skrivit under uppropet för att rädda Musikens makt.
Jan Palo föreslår att hela ärendet ska behandlas av kulturförvaltningen.
– Men det är inte så att kulturförvaltningen räckt upp handen i det här, de säger inte "stopp och belägg ni kan inte upphandla kulturevenemang"!. En modig kulturpolitiker eller kulturchef skulle ha gjort det, säger han.
Föreningen hoppas att de styrande politikerna noga tänker över förslaget innan de tar beslut.
– Vi vill ha ett utvecklingssamtal med kommunen. Vi borde prata med både kommunledningen och dem på kultursidan, säger Jan Palo.
– Ska det tas ett beslut så måste det tas med rätt bakgrund. Har man gjort ett förslag på felaktiga grunder är det minsta man kan kräva att förslaget görs om, säger Fredrik Johansson.
– Vi hoppas väl att de ska sakta ned lite grann innan de klubbar någonting. Att de ser att nu blev det lite rörigt och stora protester, och att de borde öppna en dialog med oss, säger Elisabeth Rosenbrand.
De tycker att Luleå blivit en ängsligare stad det senaste året. Att Musikens makt kanske är på väg att läggas ned ser de som en del i en större förändring av klimatet.
– Det finns en uppfattning att taket har sänkts i Luleå. Att det inte finns utrymme för dialog. Det är en farlig utveckling för en stad som vill vara progressiv och attraktiv. Det ska vara högt i tak och det är viktigt att de som har makten visar att de vill ha det så, säger Jan Palo.
– Jag har fått meddelanden från folk i stan som stöttar Musikens makt, men de vill inte göra det offentligt. De vågar inte. Om man inte kan säga offentligt att jag hoppas att Musikens makt ska vara kvar, då är det extremt lågt till tak, säger Elisabeth Rosenbrand.