Karl Petersen: "Utan Musikens makt blir Luleå kallare"

Musikens makt blir utan kommunala pengar – och nu rasar Luleås forna kommunalråd Karl Petersen (S).– Otroligt sorgligt. Luleå blir en kallare stad, säger han och kräver nu att tjänstemannaförslaget görs om.

MUSIKENS VANMAKT. Festivalen hotas och Karl Petersen (S), Luleås förre kommunalråd, tycker att tjänstemannaförslaget  ska göras om. Samtidigt har artisten Mattias Alkberg, Musikens makts ordförande, inlett en namninsalming för att rädda festivalen.

MUSIKENS VANMAKT. Festivalen hotas och Karl Petersen (S), Luleås förre kommunalråd, tycker att tjänstemannaförslaget ska göras om. Samtidigt har artisten Mattias Alkberg, Musikens makts ordförande, inlett en namninsalming för att rädda festivalen.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå, uppdaterad2016-11-17 14:07

Ett nytt och infekterat kulturbråk har utlösts i Luleå, efter NSD:s avslöjande att den populära festivalen Musikens makt föreslås bli utan kommunal finansiering.

Läs mer: Extra: Inga pengar till Musikens makt

Föreningen Musikens makt, genom företaget Pancakelady, har ansökt om 1,7 miljoner kronor inför år 2017 men tillväxtkontoret föreslår i stället att festivalen ska upphandlas.

En dödsstöt för hela festivalen, menar nu många i debatten som går het i sociala medier. Flera av stadens kulturprofiler kritiserar öppet kommunledningen och under torsdagen har en namninsamling inletts för att rädda arrangemanget.

"Musikens Makts existens är hotad, föreningen kommer inte ha möjlighet att konkurrera med andra aktörer i en upphandlingsprocess", skriver artisten Mattias Alkberg, föreningen Musikens makts ordförande, i ett upprop på nätet.

Även Luleås förre kommunalråd Karl Petersen (S) uttrycker besvikelse över tillväxtkontorets förslag.

Han har, ända sedan Musikens makt startades 2010, vurmat för den drogfria festivalen och menar att tjänstemännen har fel i sin slutsats.

– Under mina år som kommunalråd löste vi frågan på ett mycket smidigt sätt genom att föreningen Musikens makt bildades. Därefter fick de uppdraget och det kommunala anslaget. Fullt lagligt och möjligt, säger Karl Petersen till NSD.

Tillväxtkontoret menar att festivalen är en "beställning" från kommunens sida och därför bör den upphandlas.

– Det är inte rätt. Det var ett uppdrag som gavs till Musikens makt, ingen beställning, och politiken tyckte att detta var en bra lösning. Parallellen var Tusen toner i Kiruna som finansieras på liknande sätt.

Fanns det kritik?

– Bara att vissa partier, rent ekonomiskt, tyckte att det var mycket pengar.

Elisabeth Rosenbrand, en av arrangörerna, hotar nu med att vända sig till en annan kommun för att hålla liv i Musikens makt – vilket beklagas av Karl Petersen.

Läs mer: "De förstår inte värdet av Musikens makt"

– Inte alls bra. Musikens makt är Sveriges mest uppskattade ungdomsfestival, den har också fått priser för detta. Men den blir inte kvar om kommunen agerar såhär.

– Luleå har fått ett oslagbart varumärke i musik- och ungdomskretsar. Det varumärket kommer nu att förstöras. Hur sorgligt som helst.

Karl Petersen anser även att det inte går att upphandla ett så inarbetat festivalkoncept.

– Musikens makt är en festival som är känd över hela landet tack vare arrangörerna, man kan inte upphandla en verksamhet som bygger på deras jobb. De har lyckats få en mängd artister till Luleå som är på gång och på topp.

Därför vill det forna kommunalrådet ge tillväxtkontoret bakläxa.

– Jag tycker att politikerna ska skicka tillbaka ärendet till tjänstemännen med uppmaningen ”Gör om!”. Utan Musikens makt blir Luleå en kallare stad.

Har du framfört dina åsikter till nuvarande kommunledningen?

– Nej, jag har ingen kontakt med dem längre, säger Karl Petersen.

Tjänstemannaförslaget ska behandlas på kommunstyrelsens arbetsutskott på måndag.

Nina Berggård, gruppledare för Vänsterpartiet i kommunfullmäktige, har sedan tidigare yrkat för att bifalla ytterligare finansiering för Musikens makt.

– Generellt är det i och för sig bra med upphandling när det gäller såhär stora summor men i så fall borde kommunen vara konsekventa. Det ska inte bero på att ena kommunalrådet är sur på arrangörerna, säger Nina Berggård.

Hon syftar bland annat på ett tidigare Facebook-bråk mellan Elisabeth Rosenbrand och tillväxtkontorets chef Anna Degerman, som tyckte att Pancake Lady borde vara "mindre kritiska” eftersom "Luleå kommun har finansierat (deras) lön för Musikens makt", ett inlägg som gillades av bland andra Niklas Nordström.

– Det går inte att utesluta att den turbulensen påverkar. Jag menar, Ice Music och Pridefestivalen kostar också stora summor – men de upphandlas inte, säger Nina Berggård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!