Miljöpartiets språkrör gör en tågturné genom landet och kom under söndagen till Norrbotten, där han först valde att besöka Mjölkuddskyrkan som har en särskild plats i hans medvetande.
Daniel Helldén växte nämligen upp på Notviken på 60-talet, med två bröder, mamma och pappa som var chefsåklagare i Luleå.
Men pappan fick cancer och dog 1971 när Helldén bara var sex år gammal, och begravningsgudstjänsten hölls just här i kyrkan.
– Jag får varma känslor av att vara tillbaka. Farfar var präst och både pappa och mamma var troende, så vi gick i kyrkan varje söndag och jag har starka minnen av själva kyrkorummet. Jag gick även söndagsskolan här.
Faderns bortgång kom att prägla hela hans uppväxt.
– En sådan förlust, att nära kan ryckas bort så snabbt, formar ens syn på livet.
Familjen flyttade därefter söderut och mamman förlovade sig med en ny man, pappa till Luleåjournalisten Per Vallgårda, så kopplingarna till forna hemstaden har alltid funnits där för miljöpartisten.
– Mamma hade många vänner kvar i Luleå, en stor bekantskapskrets, så vi var ofta här senare också.
Nu kan det bli dubbelt upp Luleå i MP-toppen, om även förra kulturministern Amanda Lind väljs till nytt andra språkrör.
– Partierna i övrigt har inte så många kopplingar norröver, så visst är det jätteroligt att Amanda kommer från Luleå.
I övrigt vill Helldén inte recensera Linds egenskaper som politiker, av respekt för kommande språkrörsvalet som avgörs vid partiets extrakongress den 28 april.
Tidigare har även Janine Alm Ericson, ekonomiskpolitisk talesperson, och Annika Hirvonen, gruppledare i riksdagen, sagt att de kandiderar, och partiet vill inte att processen blir lika infekterad som när Helldén valdes som Per Bolunds efterträdare i höstas.
– Jag förväntar mig en lugn process, även om jag inte kan veta vad de hittar på sina valkampanjer. Men alla kandidater är bra, jag har haft gott samarbete med alla tre.
Dånet från mullrande Jas-plan – sannolikt i övning inför måndagens Nato-ceremonier i Luleå och Boden – hörs ovanför Mjölkuddskyrkan när vi träffar språkröret.
Varken han eller partiet i övrigt har gjort någon hemlighet av att MP i grunden är emot Sveriges medlemskap i försvarsalliansen.
– Vi tycker fortfarande att det hade varit bättre att stå utanför Nato och ha kvar vår alliansfrihet. Men nu får vi acceptera att vi är med.
MP har även drivit frågan om ett kärnvapenförbud på svenskt territorium. Helldén menar att ställningstagandet har stöd hos en tydlig majoritet av folket.
– Partiet har också drivit på för nedrustning i stort och vi vill fortsätta med det. Har vi inget förbud mot kärnvapen blir det svårare att ta fajten internationellt. Finland och Litauen har ju förbud, säger Helldén som samtidigt är medveten om att Norge och Danmark inte har det.
I flera intervjuer nyligen har dock såväl statsminister Ulf Kristersson (M) som försvarsminister Pål Jonsson (M) deklarerat att något förbud inte behövs.
– De säger att det inte är ”aktuellt” med kärnvapen i Sverige men då borde de också kunna vara för ett förbud. Tyvärr har vi inte heller ratificerat FN:s avtal mot kärnvapen, säger Helldén.
MP vill inte heller se statligt subventionerad kärnkraft, trots de enorma energibehov som uppstår i och med den gröna industriomställningen inte minst i Norrbotten.
– Regeringen pratar om kärnkraften som någon form av lösning men det ligger alldeles för långt fram i tiden. Elen behövs nu, inte framåt 2045. Det vet både H2 Green Steel, LKAB, SSAB och alla andra. Men ingen kan svara på vad kärnkraften kostar och när den ska stå färdig.
I stället vill partiet ändra fokus till solkraft, energieffektiviseringar och framförallt vindkraft – på land och till havs.
Helldén är därför besviken på regeringen som inte går vidare lagstiftningsvägen med utredningarna rörande ekonomiska kompensationer till exempelvis samebyar, kommuner, boende och näringar som drabbas av vindkraftsutbyggnaden.
– SD är helt emot vindkraft och vill inte se de här incitamenten överhuvudtaget. Risken i stället blir att hela nyindustrialiseringen häruppe stannar av.
Även Försvarsmakten sätter käppar i vindkraftsnurrorna med maxkrav på deras höjd – och Helldén är oroad.
– Det finns en risk att Försvaret bromsar den fortsatta utbyggnaden av Markbygden i Piteå, till exempel. Hela energiförsörjningen är en säkerhetsfråga, och Försvarsmakten borde se mer till de nationella behoven nu.
Nyligen krävde du att Trafikverket måste skrotas också?
– Ja. Järnvägssidan har blivit så lidande sedan Vägverket och Banverket slogs samman 2010, med eftersatta underhåll och förseningar över hela landet. Jag träffade LKAB nyligen som är helt bedrövade över det som har hänt på Malmbanan. Därför vill vi dela upp myndigheterna igen.
Finns det stöd för detta i riksdagen?
– Jag har diskuterat frågan med övriga partier och det finns ett intresse för att lägga ned Trafikverket hos nästan alla, då hela järnvägen håller på att haverera. Reformen är helt nödvändig.
Han närvarar också på MP:s dIstriktsstämma i Kalix under söndagen, vilket ger tillfälle att diskutera partiets fortsatta inriktning med framgångsrika lokalpolitiker som Henrik Blind i Jokkmokk och Henrik Ölvebo i Gällivare – partiets starkaste kommuner sett till väljarstödet.
– De har lyckats förankra sig i lokalsamhällena på ett sätt som hela MP måste bli bättre på. Vi har drivit många nationella reformer som har varit nödvändiga för klimatomställningen. Nu måste vi knyta an detta mer nere i ”myllan” också, och där har Blind och Ölvebo varit jätteduktiga, säger MP:s språkrör Daniel Helldén.