Daniel Helldén är född 1965. Han växte upp på Mjölkudden tillsammans med sin mor, far och två äldre bröder.
– Min familj hade flyttat upp runt 1960/61. Pappa var chefsåklagare. Mamma jobbade först som kommunjurist och blev sedan Sveriges första kvinnliga bankjurist när hon fick anställning på Handelsbanken.
När Daniel Helldén var sex år dog fadern.
– Han fick cancer och var sjuk i 1,5 år. Även om jag var liten då så minns jag att det var en tung tid. Mjölkuddskyrkan, där begravningen hölls, symboliserar starkt att pappa försvann.
Ett år senare flyttade familjen till Örebro, och senare till Lidingö. Daniel Helldén har dock kvar ett starkt band till Luleå: styvbrodern och journalisten Per Vallgårda bor där.
Helldén är utbildad statsvetare. Den politiska karriären innehåller bland annat uppdrag som trafikborgarråd i Stockholm. Sedan 2022 sitter han i riksdagen. Han är trafikpolitisk talesperson, och föreslås nu av partiets valberedning till nytt språkrör efter Per Bolund, vid sidan av Märta Stenevi.
Även om flera motkandidater står kvar med sina nomineringar talar det mesta för att han blir vald.
– Hedrande att valberedningen tycker att jag är mest lämpad. Det är jättekul och jag är mycket motiverad.
Det har dock varit turbulent i Miljöpartiet den senaste tiden. Stenevi har utsatts för kritik inifrån partiet för sitt ledarskap. I veckan ställdes en presskonferens in sedan Stenevi hastigt lämnat återbud.
– Det är klart att alla de här sakerna påverkar väljarna. Det är inte bra för partiet.
Det tycks som att läckor kommer inifrån partiets kärna. Hur ser du på det?
– Inte bra när det blir fokus på andra saker än de frågor som partiet vill driva och vill bli identifierat med. Jag fattar att det blir skriverier för att det är tacksamt, men som parti behöver vi se till att få lugn och ro.
Att det funnits motsättningar mellan Helldén och Stenevi är känt sedan tidigare.
– Vi kommer inte ha några problem med att samarbeta, säger han.
Hur ser du på energifrågorna, de är stora i Norrbotten?
– Jag tror inte på någon ny kärnkraft. Lösningen för Hybrit, H2 Green Steel och de andra industrierna är vindkraft och vätgas. Vi ska se till att få den havsbaserade vindkraften på plats. I sådana fall tror jag att vi kommer att ha löst energifrågan i god tid innan något nytt kärnkraftverk hinner byggas. I ett senare skede tror jag även på solkraften.
Utbyggnaden av vindkraften kritiseras bland annat från renskötseln, där deras marker hotas. Var står du i den frågan?
– Den havsbaserade vindkraften är att föredra men det är klart att det även blir tal om landbaserad. Vi måste se till att säkra samernas rättigheter. Det gäller även i infrastrukturfrågor, exempelvis Norrbotniabanan.
Vilka är dina hjärtefrågor?
– Klimat och miljö. Där ska vi ligga i framkant. Vi har inte varit tillräckligt spetsiga. Sedan järnvägssatsningarna. Både Norrbotniabanan och Malmbanans dubbelspår är viktiga.
Hur ska ni vända partiets negativa trend?
– Vi måste vara tydliga och raka och smarta. Ett exempel är reduktionsplikten, en fantastisk reform som vi var med och drev igenom. Men när allmänheten börjar känna sig lurad och det blir för dyrt med avgifter måste vi hitta andra lösningar för att bli av med koldioxidutsläppen, så att folk inte drabbas. Vi måste bli smartare.