Ministern om civilförsvaret: "Går för sakta"

Återuppbyggnaden av det civila försvaret i Sverige går för sakta. Det anser ansvarig minister Carl-Oskar Bohlin (M). "Kommunerna måste inse att vi har ett helt annat säkerhetspolitisk läge nu", säger han.

Carl-Oskar Bohlin (M), är minister för civilt försvar. Han lägger ett stort ansvar på kommunerna när det gäller det civila försvaret.

Carl-Oskar Bohlin (M), är minister för civilt försvar. Han lägger ett stort ansvar på kommunerna när det gäller det civila försvaret.

Foto: Linda Kask

Luleå2023-04-20 10:00

Ministern för civilt försvar, moderaten Carl-Oskar Bohlin, talade om ett "före" och ett "efter" Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina när han inledde Myndighetsdagarna som hålls i Luleå med start på onsdagen. 

– Världen som den såg ut innan dess kommer inte tillbaka i någon närtid, kanske aldrig. Vi behöver förhålla oss till det. Det gäller alla svenska myndigheter, staten och kommunerna,. Vi måste inse att vi har ett nytt säkerhetspolitiskt läge där vi behöver se till att Sverige AB har den hemförsäkring som krävs för ett väpnat angrepp, sade han i en intervju innan sitt anförande. 

Vilken är den största hotbilden mot det civila samhället i dag?

– Utifrån erfarenheten med Ukraina kan vi dra slutsatsen att det civila samhället angrips för att försvaga motståndskraften och bryta ned försvarsviljan hos ett land man invaderar. Ett samhälle måste kunna upprätthålla sina basala förmågor även i händelse av ett väpnat angrepp. 

Carl-Oskar Bohlin säger att vi måste utgå ifrån att vi kan angripas i helt andra domäner än vad vi har tänkt på historiskt. Ett av de främsta exemplen på det är så kallade cyberattacker. 

– Man behöver inte förklara för någon från Kalix kommun hur ödesdigert det kan bli om man inte tar sin cybersäkerhet på allvar. Många tycker kanske att det är dyrt att satsa på cybersäkerhet, men det bli ännu dyrare att inte göra det. 

Kalix drabbades av en omfattande it-attack 2021. Carl-Oskar Bohlin hänvisar till den svenska ansvarsprincipen som innebär att den verksamhet en kommun exempelvis ansvarar för i fredstid också är den verksamhet den har ansvaret för i händelse av kris eller krig. 

– Vissa verksameheter är så viktiga att de måste kunna fungera ändå. Det blir väldigt svårt att bemanna alla funktioner som behövs inom totalförsvaret om människor som ska ingå där inte vet om någon kommer att ta hand om deras barn under tiden.

Lagstiftningen som reglerar ansvarsförhållanden vid krig och beredskap är inte anpassad efter dagens förhållanden och utreds nu på uppdrag av regeringen, enligt Carl-Oskar Bohlin.

– Med det sagt menar jag inte att vi ska vänta på nya lagar. Vi måste agera inom det system som redan finns. Regeringen satsar i budgeten för det civila försvaret 2023 en miljard kronor mer än det som slogs fast i försvarsbeslutet från 2020. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!