Målet: Gruvpengar ska stanna i länet

Regionledningen vill se en ny avgift som ska få värden från naturresurser att stanna i länet. Det skulle kunna ge Norrbotten stora ekonomiska tillskott, men göra det dyrare att driva företag.

Regionrådet Nils-Olov Lindfors (C) vill öka regionens intäkter genom att införa en ny avgift för naturresurser.

Regionrådet Nils-Olov Lindfors (C) vill öka regionens intäkter genom att införa en ny avgift för naturresurser.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2019-03-01 13:25

Centern vill sedan tidigare att skatteintäkter från vattenkraft ska bli kvar i regionerna. Nu har partiets regionråd Nils-Olov Lindfors fått med sig M och SJVP på att Region Norrbotten ska lobba för att riksdagen ska införa en helt ny sorts regional naturresursavgift.

För Norrbotten skulle det kunna betyda mellan 700 och 800 miljoner i nya intäkter bara från vattenkraften, enligt Nils-Olov Lindfors eget räkneexempel.

– Det skulle innebära ungefär tio procent av vinsten från Luleälven och det är faktiskt rimligt, säger han.

Dessutom ser han gärna att gruvor, bergtäkter och vindkraftverk beläggs med liknande regionala avgifter. Lindfors tänker sig fem kronor per ton för gruvnäringen, vilket han ser som en låg nivå.

– Det måste ske i en takt så bolagen hinner anpassa sig.

Men det blir ändå en fördyring för bolagen jämfört med i dag?

– Det kan det bli, men det är en anpassning till internationella regelverk. Viktigt att komma ihåg att det finns en marknad och den är internationell.

Läs mer: Vattenkraft ska rädda kommunerna

Läs mer: MP vill ha lokal skatt på vindkraft

Läs mer: Stockholmsambassaden: Rekryteringen fortsätter dröja

Med den kanadensiska modellen, som används i Ontario, tillfaller intäkterna från avgiften provinsen och ska användas till att utveckla hela området. Det är en skillnad från det norska systemet, där skatteintäkter från naturresurser tillfaller enskilda kommuner.

Förutom att öka intäkterna för regionerna tror Lindfors att en naturresursavgift skulle leda till att gruvetableringar blir mer förankrade hos lokalbefolkningarna, vilket skulle underlätta exploatering.

Den modell Centern drev inför riksdagsvalet handlar om att intäkterna från fastighetsskatten för vattenkraftverk ska stanna i regionerna. Det har stöd av MP, som även vill att kommunerna ska ta del av fastighetsskatten för vindkraftverk.

Men ett halvår efter valet tycker Lindfors att det tankesättet är förlegat. Detta eftersom fastighetsskatten sänks till 0,5 procent av taxeringsvärdet 2020, vilket gör att intäkterna blir betydligt mindre än bara för några år sedan.

I valrörelsen uttalade sig Sven-Erik Bucht (S) negativt mot att utöka de regionala och kommunala skattebaserna, med hänvisning till att det finns ett utjämningssystem för att minska de regionala klyftorna. Men Lindfors tycker inte att det finns en sådan motsättning. Han hoppas att budgetförhandlingarna mellan regeringen, C och L ska leda till att regionala naturresursavgifter blir verklighet.

– Förutsättningarna att få igenom det här har aldrig varit bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om