Lundh Sammeli (S): "Vi vill inte tillbaka till 2015"

Fredrik Lundh Sammeli, S-ordförande i Norrbotten, försvarar partiets migrationspolitik – trots att en regeringskris hotar. "Vi ska inte tillbaka till situationen vi hade under flyktingkrisen 2015", säger han.

"Migrationen är en av vår tids svåraste frågor. Över 80 miljoner människor befinner sig på flykt", säger länets S-ordförande Fredrik Lundh Sammeli.

"Migrationen är en av vår tids svåraste frågor. Över 80 miljoner människor befinner sig på flykt", säger länets S-ordförande Fredrik Lundh Sammeli.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Luleå2020-06-29 16:31

Redan i förra migrationsöverenskommelsen, med skärpta asylregler som trädde i kraft sommaren 2016, var Luleåpolitikern Fredrik Lundh Sammeli en talespersonerna för S, tillsammans med ministrarna Ylva Johansson och Morgan Johansson.  

Nu ställer han sig bakom partiets nya bud inför migrationskommittén, med ett "riktmärke" som gör att Sveriges asylmottagande motsvarar “Sveriges befolkningsandel i EU".

– Migrationskommittéen har ett tydligt uppdrag – att hitta en långsiktigt hållbar migrationspolitik. Vi vill inte tillbaka till situationen 2015, utan vill få till en bred överenskommelse där både MP och M ingår, säger Fredrik Lundh Sammeli, i dag ordförande i justitieutskottet.

I klartext ett volymmål?

– Volymerna kan förändras över tid, men vi pratar om ett riktmärke. Sverige ska ta ansvar för vår del av migrationen.  

Enligt honom var det aldrig aktuellt att S och MP, som regeringsbärande partier, skulle lägga ett gemensamt bud till övriga partier i kommittén.

– Vi vill tydliggöra vår linje, på samma sätt som alla andra partier gör.  

Kan man ha volymmål och samtidigt stå upp för asylrätten?

– Absolut. Asylrätten är en mänsklig rättighet och den ska värnas. Men Sverige kan inte vara det land som tillsammans med några få andra länder bär upp hela Europas ansvar.  

Är du orolig över att MP kan lämna regeringssamarbetet?

– Två år in på den mest turbulenta mandatperioden under mina politiska år vore det bara hypotetiskt att spekulera kring det. 

Den 15 augusti kommer migrationskommitténs slutbetänkande innan ett förslag till ny migrationslagstiftning ska presenteras inför migrationsminister Morgan Johansson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!