Fredrik Lundh Sammeli: "Fler får uppehållstillstånd"

Fredrik Lundh Sammeli (S) försvarar regeringens asylpolitik, samtidigt som han förstår protesterna mot utvisningarna. "Situationen har försämrats i Afghanistan och därför kommer fler troligen få uppehållstillstånd", säger han.

MIGRATIONSPOLITIKER. "Vi ska aldrig tillbaka till situationen hösten 2015. Ett tydligt besked till väljarna", säger Fredrik Lundh Sammeli, Socialdemokraterna.

MIGRATIONSPOLITIKER. "Vi ska aldrig tillbaka till situationen hösten 2015. Ett tydligt besked till väljarna", säger Fredrik Lundh Sammeli, Socialdemokraterna.

Foto: Nils Johansson

Luleå2018-02-18 15:47

Efter flyktingkrisen hösten 2015 införde den S-ledda regeringen en tidsbegränsad, treårig och skärpt asyllagstiftning, med kraftigt minskad anhöriginvandring, tillfälliga snarare än permanenta uppehållstillstånd och medicinska åldersbedömningar.

Luleåpolitikern Fredrik Lundh Sammeli, ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, var tillsammans med ministrarna Ylva Johansson och Morgan Johansson arkitekt bakom migrationsöverenskommelsen, som trädde i kraft sommaren 2016.

I dag står han alltjämt bakom politiken, en av de tuffaste inom EU.

– Vi ligger på EU:s miniminivå, men det finns många länder som inte ens lever upp till det. Tuffa men nödvändiga beslut. Under 2015 var flyktingströmmarna så massiva, med 35 000 ensamkommande barn och totalt 164 000 asylsökande registrerade. Vi ska aldrig tillbaka till den situationen. Ett tydligt besked från oss socialdemokrater till väljarna.

Förändras asyllagstiftningen efter sommaren 2019?

– Lagen är konstruerad så att den upphör, men det är för tidigt att säga hur det blir sedan. Under tiden jobbar vi med en harmonisering inom EU, för att få fler länder att ta ansvar. Vår lagstiftning ska inte vitt skiljas från andras. Det pågår förhandlingar kring flyktingramverk och ansvarsfördelningar.

Samtidigt fortsätter protesterna mot utvisningarna av de unga ensamkommande afghanska flyktingarna, som i många fall har rotat sig och börjat studera i Sverige.

Läs mer: Hjärtlig protest i Södra hamn: "Afghanerna tar sina liv"

– Jag har förståelse för de enskilda individerna. Det handlar om deras vardag, liv och framtid. Men som lagstiftare behöver vi se till det som ska gälla för alla – inte bara för enskilda.

Debatten gällande afghanerna handlar bland annat om de osäkra, kritiserade åldersbedömningarna.

– Det finns ingen metod som kan fastställa exakt ålder, samtidigt som vi har en lagstiftning som ska skilja barn från vuxna. Politiken har gett ett uppdrag till Rättsmedicinalverket och Socialstyrelsen att se vilka metoder som är bäst, utifrån forskningen.

Även det fortsatt spända säkerhetsläget i Afghanistan innebär kritik mot Migrationsverket, som beslutar om utvisningarna.

– Enda rättssäkra modellen är att vi har en myndighet som sköter detta, oavsett opinionsläge. Men visst, situationen försämras nu i Afghanistan och därför kommer också fler afghanska flyktingar troligen få uppehållstillstånd.

Fredrik Lundh Sammeli vill också framhålla det lagförslag som S har lagt gällande nya former av uppehållstillstånd, kopplade till gymnasielagen och studier, med de afghanska flyktingarna i åtanke. Lagförslaget är just nu ute på remiss hos myndigheter och organisationer.

– Vi hoppas få stöd från inte minst Centerpartiet i detta. Vår tydliga förhoppning är att lagstiftningen klubbas i vår. Det är svaret på de som nu har hamnat i kläm, även om det inte förändrar verkligheten för alla flyktingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!