Lulebos bofonder ska utredas – förändringar väntar

Lulebo utreder möjligheten att förändra de populära bofonderna för flera tusen hyresgäster. Fonderna kostar pengar, och minskar det kommunala bostadsbolagets möjligheter att styra underhållet.

FÖRÄNDRING. ”Vi är inte färdiga med något förslag ännu” säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, tillförordnad vd i Lulebo.

FÖRÄNDRING. ”Vi är inte färdiga med något förslag ännu” säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, tillförordnad vd i Lulebo.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2016-02-02 21:00

En av de stora frågorna då Rikshem i fjol köpte 1600 av Lulebos lägenheter var om bofonderna skulle få vara kvar. Rikshems regionchef Malin Söderman gav under sommaren ett klart besked.

– Överenskommelsen är densamma som tidigare och den kommer följas. Rikshem står för förhandlingsrätten och vi kommer inte helt plötsligt ta bort saker och ting, sa hon.

LÄS MER: Rikshem: fonderna blir kvar

En bofond innebär att en viss del av hyran sätts av i en fond, så att hyresgästen själv kan bestämma hur hen vill renovera lägenheten. Allt från nya tapeter till golvmattor eller köksluckor.

Men nu kan NSD avslöja att Lulebo håller på att se över sina egna bofonder. Bakgrunden är att man inte är riktigt nöjd med konstruktionen i bolaget.

Handlingar från ett möte i bolagstoppen visar att man gjort en enkät bland andra allmännyttiga bostadsbolag.

"Det är få bostadsbolag som arbetar med bofonder i dag" står det i handlingarna.

Redovisningen fortsätter med att förklara att Lulebo betalade 24 miljoner kronor till bofonder under 2014, och att det ska jämföras med att bolaget betalade tolv miljoner för vattenskador.

"Till största delen pga bristande planerat underhåll, vilket gör det svårt att motivera användningen av Lulebos pengar. Bedömningen är att det finns anledning att se över befintligt bofondsavtal för Lulebo."

När Gammelstabo tog bort bofonderna efter att ha köpt fastigheter av Lulebo var just det här motiveringen, att hyresgästerna kunde byta till exempel en tapet istället för en trasig våtrumsmatta, vilket ledde till skador.

LÄS MER: Tvist om grändernas bofonder

Men Anna-Stina Nordmark Nilsson, tillförordnad vd för Lulebo, uppger att det i dagsläget inte handlar om att ta bort bofonderna helt.

– Nej, i dag finns inte den frågan, säger hon.

Enligt Nordmark Nilsson finns det positiva sidor med bofonderna. De skapar en möjlighet för hyresgästerna att påverka sin boendemiljö.

Utredningen ska vara klar i mars, och som exempel på möjliga förändringar nämner Anna-Stina Nordmark Nilsson att bolaget kan sätta tidsgränser på hur ofta en hyresgäst kan tapetsera om vardagsrummet.

– Vi vill titta på om det är rimligt med de belopp som vi använder för bofonder.

Nordmark Nilsson fortsätter:

– Men vi har inte alls kommit fram till något förslag. Om vi kommer fram till att det ska förändras ska vi först förankra det noggrant med Hyresgästföreningen.

Lulebo har i dag cirka 8600 lägenheter med långt fler boende. Cirka 1400 av lägenheterna är studentboenden, som generellt sett saknar bofondsavtal.

torbjorn.ek@nsd.se 0920-263005

Bofonder

FAKTA

En del av hyran hos Lulebos hyresgäster sätts undan i en så kallad bofond.

Med den kan hyresgästen själv bestämma över visst underhåll.

Tapetsering och takmålning kan hyresgästen göra själv.

Mer avancerat hantverk, som mattbyte och målning av köksluckor, ska göras av fackmän.

De flesta studentbostäder, och vissa andra boenden, saknar bofondsavtal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om