Bara ett kvarter från stadshuset hittar vi Luleås verkliga Mat-Mecka. Längs Stationsgatan finns i dag fem matserveringar, där många ligger vägg i vägg. På andra sidan kvarteret, längs Köpmangatan, finner vi tre restauranger till.
I kvarteret Sparven kan fotgängare låta sig frestas av dofter från världens kök. Det visar sig att ägarna inte bara kommer från Bergnäset eller Boden utan också från Mexiko, Kina, Thailand, Syrien och Iran.
Sushi & Te är kvarterets äldsta hak. Fean Kyin har varit med sedan starten 2007. I början var Koji Takehana hans läromästare i den närmast rituella japanska nationalrätten.
För sju år sedan tog Fean Kyin över restaurangen. Han är bekymrad över att det är så många andra krögare i kvarteret.
– 2007 fanns det bara två sushiställen i Luleå, i dag många fler. Jag hoppas att Luleåbornas intresse för sushi fortsätter att växa, annars kommer det här att bli tufft.
Restaurang Chowkeeng är den näst äldsta matserveringen. Det har gått tio år sedan kocken Patrick Liu blev egen företagare. Hans fru Pops kom på namnet som betyder tur eller lycka.
Patrick Liu erkänner att han inte är helt nöjd med de senaste årens utveckling.
– Varje gång som en ny restaurang öppnar här, då tänker jag: "Ånej, inte en till!" I dag är lite väl tätt mellan ställena, men vi har klarat oss under pandemin genom att se över våra kostnader. Det känns bättre nu. Nu har vi fler gäster jämfört med för ett år sedan.
Hos grannen, Bastard Burgers, förbereds det inför en fest. Det har snart gått fem år sedan företagets första restaurang öppnade på Stationsgatan 29.
I dag omfattas koncernen av 52 hamburgerhak och omsättningen ligger på över 400 miljoner kronor om året.
– Men det här är fortfarande ett speciellt ställe för oss. Inom koncernen kallar vi den Luleå 1:an. Vi har hela tiden trott på vår produkt och varit övertygad om att vi kan ligga varsomhelst. Ett A-läge i Luleå innebär förstås Storgatan, men vi har alltid gillat den här delen av stan. Att det skulle flytta hit så många restauranger, det såg vi aldrig hända, medger grundaren och vd Simon Wanler.
I september firar företaget jubileum, bland annat genom att låta personalen från premiärkvällen återvända till köket.
– I dag arbetar de med helt andra saker i koncernen, men nu ska de tillbaka dit allt startade. Det har höjts röster inom företaget och jag har lovat att försöka fixa en live stream från köket. Det finns många som vill följa arbetet i köket, inte minst jag själv. Jag hoppas att våra matgäster är tålmodiga den här dagen, säger Simon Wanler som är lättad att han inte hade kökstjänst under premiärkvällen.
2010 lämnade Homero Morales sitt hemland för att resa till Luleå för att hjälpa en kompis i hans restaurang. Vid framkomsten i Norrbotten fann han att kamraten hade avlidit.
Trots det blev den mexikanske kocken kvar i Luleå. Han arbetade länge som kock i äldreboenden och skolkök, men drömde om att få öppna eget.
2019 startade Restaurang Metate på Örnäset, men läget kändes inte riktigt rätt. För precis ett år sedan flyttade han i stället in i Wienerhörnans gamla lokaler.
– Det var kämpigt i början, men vi ökar sakta, sakta. Sedan i maj har det gått riktigt bra. Det verkar som om Luleåborna gillar kryddstark mat.
Vi lever på hemligheten i vår pepparsås, hävdar Aref Abdollahzadeh. För 3,5 år sedan tog han över den klassiska Bodenrestaurangen Panelen som funnits på samma plats i 47 år. Nu har han tagit med sig såsreceptet till Luleå och Piteå.
Krogen på Köpmangatan har funnits i ett år. Ägaren är bekymrad över svårigheterna att hitta kvalificerad personal i Luleå.
– Det är jätteroligt med den hårda konkurrensen i kvarteret. Jag har inte hunnit besöka kvarterets alla ställen, men det är kul att våra kunder har mycket att välja på. Panelen står för kvalitet. Vi lever på vår historia och för oss handlar det om att upprätthålla en hög standard varje dag.
Mot stadsparken ligger Taverna Gusto som öppnade för fem år sedan - klicka här för att läsa mer om matstället. I stället ska vi ägna oss åt kvarterets två nykomlingar som vågat trotsa en världsomspännande pandemi i jakten på en dröm.
Vägg i vägg med Panelen har Mohammed Djaa i mitten på maj öppnat La Villa i en lokal som har sett många krogdrömmar gå i kras.
– Det här är mitt första ställe. Vi är två delägare, men det är jag som leder verksamheten. Jag tycker att det är jättebra att det finns många restauranger häromkring, men det är tufft att synas. Jag vet inte hur många Luleåbor som har upptäckt att vi finns, men det är bara att kämpa på. Det här är något som jag alltid velat göra.
I februari flyttade kvarterets enda kvinnliga krögare in. Solima Larsson har bott i Luleå i 20 år och har skaffat sig arbetslivserfarenheter från att bland annat Ralph Lundstengården.
I dag driver hon två restauranger. Förutom Paus Café på Stationsgatan har hon ett ställe på Kronanområdet.
– Jag är inte det minsta orolig att det ska vara för många restauranger här. Jag kör bara på och går inför att göra så bra mat som möjligt. För det mesta serverar vi husmanskost, men inte enbart. Det har gått jättebra. Jag klarar av att ha två anställda och kan betala hyran. Jag är nöjd. Efter sommaren har det blivit lite bättre. Jag hoppas att det är ett tecken på att det vänder nu.