I slutet av mars presenterade skolchef Maarit Enbuske det förslag som barn- och utbildningsförvaltningens tjänstemän hade arbetat fram.
Sju av Luleås skolor hotas av nedläggning – sex av dem redan hösten 2019.
Läs mer: Chockförslaget: Skolorna stänger till hösten
Berörda grundskolor är Kyrkbyskolan (F–6), Vitåskolan (F-6), Klöverträskskolan (F-6) samt Borgmästarskolan (F-3, stängs 2020).
Även förskolorna i Karlsvik, Ängesbyn och Jämtön föreslås läggas ned hösten 2019.
Förslaget, som innebär besparingar motsvarande drygt elva miljoner kronor, sker mot bakgrund av de sparbeting som har drabbat barn- och utbildningsförvaltningen utifrån 2019 års tilläggsbudget och det fortsatta budgetarbetet fram till 2022, som röstades igenom av Socialdemokraterna, Moderaterna och Landsbygdspartiet.
Totalt ska förvaltningen effektivisera med 106 miljoner kronor i kommande år, och fler skolnedläggningar kommer att bli aktuella enligt skolchef Maarit Enbuske.
Hoten mot skolorna har skapat en massiv proteststorm bland föräldrar och andra medborgare som berörs, inte minst i byarna.
Debatten handlar om barnens trygghet och föräldrarnas livspussel men också om landsbygdens överlevnad och därför menar många – så även politiker i opposition – att skolbesluten ska fattas i kommunfullmäktige, snarare än i barn- och utbildningsnämnden (bun).
Även kommunjuristen Mona Ejnestrand är av den uppfattningen, men bun-ordförande Emma Engelmark (S) och även andra vice ordförande Sana Suljanovic (M) anser att det räcker med nämndsbeslut.
Läs mer: Hotet mot skolorna: Kommunjuristen: "Skolbesluten ska tas i fullmäktige"
I dag, onsdag, sammanträder barn- och utbildningsnämnden för att ta beslut om skolnedläggningarna.
Sammanträdet sker i stadshusets sessionssal, eftersom ärendena väcker så stort intresse bland medborgarna.
Mötet inleds klockan 08.15 med några korta, sekretessbelagda ärenden, innan skolfrågorna kommer upp på agendan. Nämnden har valt att tidigarelägga dem i dagordningen.
Först ska förvaltningen – sannolikt skolchef Maarit Enbuske – informera om en uppföljning av beslutet gällande Framtidens skola.
Därefter tas följande punkter upp på dagordningen:
1. Subventionerade bussresor
2. Samverkan mellan Avan och Unbyn
3. Policy för effektiviseringar inom barn- och utbildningsförvaltningen
4. Effektiviseringar inom grundskolan
5. Stängning av Jämtögårdens förskola
6. Stängning av Ängesbyns förskola
7. Stängning av Karlsviks förskola
Nedläggningen av de fyra grundskolorna ryms alltså under "Effektiviseringar inom grundskolan".
Socialdemokraterna, som har uttalat sig positiva gällande tjänstemannaförslaget, behöver stöd från ett eller flera andra partier, för att besluten om skolnedläggningarna ska gå igenom.
Men av övriga partier är det endast Moderaterna som backar upp förslaget i sin helhet – med ett undantag. M vill rädda en av de nedläggningshotade grundskolorna, men partiet har ännu inte sagt vilken skola det handar om. Därför avser partiet att lämna in ett tilläggsförslag, ett yrkande där den aktuella grundskolan tas upp i en separat votering.
Läs mer: M vill rädda en skola
Vi direktsänder bun-sammanträdet med start klockan 08.30, och ska även intervjua bun-ordförande Emma Engelmark (S) samt några ledamöter i samband med en fikapaus vid klockan 09.30 (preliminära tider) eller vid ajourneringar.
Följ vår livesändning på www.nsd.se eller www.kuriren.nu!
När skolnedläggningarna väl har avhandlats har skolpolitikerna att ta ställning till flera medborgarförslag och nämnden ska även besluta om godkännande av tre olika friskolor, som vill etablera nya gymnasier i kommunen.