Klimatet på Luleås skolor beskrivs som rått och hårt, med lärare som står handfallna och inte kan göra annat än att se på. "Gormande pojkar" och svordomar trots två närvarande lärare är scenarion om beskrivs i en insändare till NSD.
Carl-Magnus Helgegren arbetade som lärarvikarie på Björkskataskolan under våren 2020, han bekräftar lärarnas handfallenhet och menar att arbetsmiljön i skolan är bortom all reson. Det stora flertalet elever sköter sig bra, men han har vid flera tillfällen upplevt situationer som fått honom att häpna.
– Ett exempel, som visar hur maktlös lärare kan vara var då en elev kom in i mitt klassrum och satte sig, efter en stund förstod jag att han inte tillhörde klassen och när jag skulle avvisa eleven svarade denne "vad ska du göra, du får inte röra mig!", berättar Carl-Magnus Helgegren.
Att lärare inte ska avvisa elever fysiskt är något han i grund och botten tycker är en mycket god princip, men med den attityden som finns blir situationen ohållbar.
– Jag löste det så att jag lyfte upp stolen eleven satt på, tillsammans med eleven och ställde ut dem i korridoren, säger Helgegren.
En händelse som stått ut extra mycket för Carl-Magnus Helgegren i sin roll som lärarvikarie var då han försökt avkräva en cigarett från en högstadieelev som rökte inne i skolan. För att eleven inte skulle gå sin väg hölls denne fast av Carl-Magnus i sin tröja.
– Det slutade ju med att det var jag som fick ha samtal med rektorn och jag fick till mig att det var tur att föräldrarna inte gick vidare med en polisanmälan, jag blev mållös, berättar Carl-Magnus Helgegren.
När Carl-Magnus Helgegren träffat en tidigare kollega som arbetar som lärare och blivit tillfrågad om han inte skulle vilja komma tillbaka och vikariera stod svaret tydligt.
– Jag har ingen lust att vikariera mer som lärare, jag höll på att bli knäpp, berättar han.
Utöver en respektlöshet, vittnar en anonym lärare om att inställningen till skolan och lärandet är något som kommer i andra hand för vissa elever.
– Man saknar respekt för skolans lokaler, man häller ut drickor och kastar skräp omkring sig trots att lokalerna är renoverade och fräscha. Det är något som kan blåsa luften ur vem som helst, berättar läraren.
Läraren menar dock att det finns en stor önskan från lärarkollegiet att reda ut situationen och göra skolan till en rolig, givande och seriös miljö. Läraren menar att det finns en respektlöshet som inte endast grundar sig i kränkande glåpord och konflikter med lärare, men att resurser och insatser för att hjälpa eleverna ibland kan kännas fruktlösa.
– Elever matas konstant med sina rättigheter men det kontras aldrig med krav på motprestationer, vi lärare kan ge alla våra resurser på att en elev ska klara kunskapskraven för ett visst ämne för att sedan få höra när eleven går ut att "det var ointressant" eller att eleven "bara var lat", fortsätter läraren.
Läraren menar dock att det finns en stor önskan från lärarkollegiet att reda ut situationen och göra skolan till en rolig, givande och seriös miljö. Men för att nå dit behövs ledningar lärarna känner att de kan räkna med.
– Det är så extremt viktigt med en stark och strukturerad ledning som står bakom lärarna, vi behöver får hjälp om situationer uppstår, säger läraren.