Kravet: Hårdare tag mot nätdoktorer

Distriktsläkarna ryter ifrån angående nätläkare. Att SKL beslutat om sänkt avgift räcker inte anser läkarna. ”Det är ett framsteg men fortfarande rinner pengar ut från länets sjukvård”, säger Maria Truedsson, ordförande i Svensk förening för allmänmedicin i Norrbotten.

Maria Truedsson är kritisk mot vårdapparna.

Maria Truedsson är kritisk mot vårdapparna.

Foto: Camilla Berglund

Luleå2019-06-19 19:20

Svenska distriktsläkarföreningen går ut med hård kritik mot det, som man menar är ett ”hälsoekonomiskt vansinne” då nätläkare ersätts på löpande räkning.

– Vi tycker att SKL (Sveriges kommuner och landsting) skulle satt ner foten för länge sen, säger Truedsson.

LÄS MER:"Slår helt undan benen på primärvården"

LÄS MER:Norrbotten kan få egen vårdapp

Marknaden för digitala vårdcentraler och nätläkare är stor. Under förra året nästan tredubblade länsborna sina ”besök” hos nätdoktorer.

Detta upprör distriktsläkarföreningen och SFAM.

– Det är ett sätt att skära guld med täljkniv. Regionens politiker har förlorat kontrollen.

Läkarna kräver en ändring och det snabbt. Sänkt ersättning med 150 kronor räcker inte. Genom att de privata nätläkarföretagen har avtal med den regionala sjukvården ersätts besöken med patientavgift.

– Det är inget fel i att som patient ringa och prata med en doktor på nätet, men det ska man göra med läkare i sitt eget län. Vi sätter oss emot utomlänsavtalet som kom till för att möjliggöra för människor att söka vård utanför egna landstingen vid exempelvis semester. Nätläkarna finansierar sin verksamhet genom det avtalet och trots att besöken ofta är enkla så får de bra betalt.

Utomlänsavtalen saknar tak vilket innebär att besöken till nätläkarna kan bli hur många som helst och därmed också kostnaderna skriver distriktsläkarföreningen i ett brev till SKL:s sjukvårdsdelegation. Föreningen är orolig för att kostnaderna för nätläkarna ska bli en större kostnadsbomb för regionen än hyrpersonalen.

– Pengar som skulle kunna komma primärvården i länet till godo försvinner härifrån, säger Truedsson som går så långt att hon tycker att politikerna borde JO-anmälas för att de inte sköter sitt uppdrag.

Hon poängterar att hon inte är emot digitaltjänster.

– Men pengarna ska stanna i länet.

Pressekreterare Erik Randberg vid Kry.se håller inte med om att branschen skär guld utan tvärtom.

– Ingen i branschen går plus i dag.

Varför fortsätter man då?

– Vi är övertygade om att vården behöver digitaliseras och vi strävar för att tillsammans med SKL hitta en affärsmodell som fungerar för regionerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om