Kommunens dyra taxinota i USA

På fem dagar åkte Luleå kommuns USA-delegation taxi för 30 000 kronor. Totalt stannade notan för resan till New York och Washington på 148 000 kronor. "Ska vi göra nytta måste vi resa", säger kommunalrådet Niklas Nordström (S).

Kommundirektör Mikael Lekfalk, kommunalråden Niklas Nordström (S) och Anders Josefsson (M) och deras strategiska stöd Emma Aludden utgjorde Luleå kommuns delegation i USA i november.

Kommundirektör Mikael Lekfalk, kommunalråden Niklas Nordström (S) och Anders Josefsson (M) och deras strategiska stöd Emma Aludden utgjorde Luleå kommuns delegation i USA i november.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Luleå2019-01-17 06:30

Det var i slutet av november förra året som Luleå kommun, Luleå tekniska universitet och Luleå näringsliv åkte på en gemensam investeringsresa till Washington och New York. Med på resan fanns också en representant vardera för Rise sics north, som arbetar med datacenterforskning, och Swedish space corporation. Kommunen representerades av kommundirektör Mikael Lekfalk, kommunalråden Niklas Nordström (S) och Anders Josefsson (M) och deras strategiska stöd Emma Aludden.

Målet med resan var att marknadsföra Luleå och norra Sverige och visa vilken tillväxtpotential det finns i framför allt rymd- och datacenterbranscherna i regionen.

– Det blev uppenbart under resan hur hela rymdindustrin förändras och hur stor kopplingen till lagring av data är i den nya rymdindustrin. Det viktigaste var de möten vi hade relaterat till det, säger Niklas Nordström.

Läs mer: Luleå kommuns lobbyresa till USA

Resan kostade Luleå kommun 148 000 kronor, varav hälften består av flygresor och boende. Trots att kommunen har en tuff ekonomisk situation med sparkrav på förvaltningarna tycker Nordström att det är viktigt att fortsätta visa upp Luleå för omvärlden.

– Luleå växer, men vi växer för lite. Nu har vi fått fart på bostadsbyggandet och det är väldigt bra, men vi måste ha ännu mer tryck för att vi ska få investeringar och nya jobb. Då är alla sådana här resor helt nödvändiga.

I Washington och New York lades mer än 30 000 kronor på taxiresor. Det rör sig om både korta resor med Uber vid ett tillfälle bara drygt 800 meter – till större bokningar där taxibolag anlitats i timmar för att ta delegationen mellan flera olika adresser.

– Vi var en stor grupp och med bagage och material till seminarier och möten är det praktiskt att ha den typen av marktransporter. Att åka buss eller tunnelbana funkar inte, säger Niklas Nordström.

Är det att vara kostnadseffektiv och trovärdig mot de kommunmedarbetare som får förhålla sig till er besparingspolitik?

– Ja, ska vi göra den här typen av insatser måste vi resa och i det ingår att vi måste bo på hotell, flyga och transportera oss på marken. Vi ser att vi har varit framgångsrika, att vi fått investeringar och samarbeten på plats. Och jag vet hur bilarna sett ut, det är inget konstigt utan vanliga, stora bilar som vi ryms många i. Vi har gjort det så effektivt som det går.

Att resa med Uber, som kritiserats för att erbjuda sina förare dåliga villkor och för att slå undan benen för etablerade aktörer, ser Nordström inget problem med.

– I USA är det en väldigt vanligt förekommande transportform och det har väl använts ibland. Det finns inget ställningstagande åt något håll kring det.

Men du använder inte Uber i Sverige?

– Nej, väldigt sällan i så fall. Är man i Stockholm är det Taxi Stockholm som är vanligast.

Luleå kommun och Sveriges ambassad i Washington var värdar för ett seminarium om norra Sveriges rymdindustri den 27 november. Kommunen stod för catering.

Dessutom finns kostnader för flera måltider bokförda. Kommunen har lämnat ut kvitton från två lunchmöten, där det serverades både öl och vin.

– Det är inget måste, men det är inget som är konstigt när vi arrangerar möten med externa personer som är gäster. Jag har inga problem att stå för det och det var en väldigt måttlig konsumtion.

Enligt Nordström gör kommunen alltid utvärderingar efter den här typen av resor. I det här fallet har insatsen analyserats tillsammans med Luleå näringsliv och LTU.

Facebooks etablering och expandering i Luleå, liksom relationen med Austin, ser kommunalrådet som bevis för att arbetssättet fungerar och ger resultat.

– Ska vi göra nytta måste vi resa, det är ingen tvekan om det.

Kommunen har fakturerat LTU och Luleå näringsliv 25 000 kronor vardera för transporter, möten och seminarier. LTU har bokfört kostnader på totalt 67 314 kronor för resan. Det består främst av flygresor, boende och taxi för universitetets tre representanter Olle Norberg, Viktoria Mattsson och Pär Weihed.

Luleå näringsliv AB, som inte omfattas av offentlighetsprincipen, har tackat nej till att redovisa sina kostnader för USA-resan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om