Luleås lobbyresa till USA

Snart åker Niklas Nordström (S) och Anders Josefsson (M) till USA. Bland annat för ett möte med Business Sweden, där Nordström själv är ordförande.

6 november 2018 13:44

En stor delegation reser i slutet av november till New York och Washington för att knyta kontakter och locka investerare till Luleå och norra Sverige. Förutom kommunalrådet Nordström och blivande oppositionsrådet Josefsson deltar kommundirektör Mikael Lekfalk, kommunalrådens strategiska stöd Emma Aludden, Luleå kommunföretags vd Roger Danell och representanter för Luleå näringsliv och Luleå tekniska universitet i resan.

– Ska vi växa och utvecklas måste vi få hit företag. Enda sättet att bygga tillit och förtroende för samarbeten och investeringar är att träffa människor, säger Niklas Nordström.

Han ser inga problem med mötet mellan Luleå kommun och Business Sweden, där Nordström i sina dubbla roller företräder båda organisationerna samtidigt.

– Finns ingen konflikt i de uppdragen, så det tycker jag inte är något konstigt. Tvärtom är det bara en fördel för Luleå att vi har möjlighet att åstadkomma möten.

Nordströms, Josefssons, Aluddens och Lekfalks medverkan beräknas kosta Luleå kommun ungefär 145 000 kronor. Övriga aktörer betalar själva för sina representanter.

Att en oppositionspolitiker som Anders Josefsson deltar ser Niklas Nordström som naturligt.

– Ska man vara trovärdig som kommun är det viktigt att de vi möter får träffa både styrande partier och det stora oppositionspartiet. Vi har märkt att det bygger jättemycket förtroende, då vet investerare att Luleå är en långsiktigt stabil aktör.

Han konstaterar att S och M har lätt att komma överens i tillväxtfrågor.

– Helt nödvändigt att ha samsyn i frågor som handlar om att få fart på investeringar och jobb. Den typen av frågor kan du inte ha konflikt i, det blir väldigt skadligt.

Under sin tid som kommunalråd har Nordström gjort flera besök i USA. Nu är planen att vända blicken österut och tillsammans med universitetet och näringslivet knyta relationer även med Kina.

Luleå kommun har redan ett samarbete med tolvmiljonerstaden Xi'an i mellersta Kina, men det har än så länge mest handlat om skolfrågor.

– Vad det kan bli framöver får vi väl se, men vi är helt överens med universitetet och näringslivet om att vi måste närma oss Kina. Det är en så stor och växande ekonomi i världen.

Nordström har tidigare sagt att han ser risker med Kinas ökade aktiviteter i omvärlden, till exempel infrastrukturinvesteringar i Europa.

– Generellt måste man vara väldigt vaksam om du ska släppa in stater som investerar, oavsett om det är Kina eller oljeländer eller vad det är. Men de frågorna ägs av staten. Sedan finns naturligtvis intressen kring mineraler och annat, men vi har inga konkreta propåer som jag känner till.

USA-resan

Delegationen besöker New York och Washington 26–29 november för att ha möten med bland andra Business Sweden, National mining association, Sveriges USA-ambassadör Karin Olofsdotter, Svensk-amerikanska handelskammaren, investeraren Richard Anderman och Alan Rosenblatt, som är strateg inom sociala medier och digital kommunikation. Tillsammans med Sveriges ambassad står kommunen värd för ett seminarium om norra Sveriges rymdindustri.

Delegationen består av kommunalrådet Niklas Nordström (S), blivande oppositionsrådet Anders Josefsson (M), kommundirektör Mikael Lekfalk och deras strategiska stöd Emma Aludden. Med finns också Roger Danell från Luleå kommunföretag, Olle Norberg, Pär Weihed och Viktoria Mattsson från LTU, Li Skarin och Isak Utsi från Luleå näringsliv, Tor Björn Minde från Rise sics north och Stefan Gustafsson från Swedish space corporation.

Källa: Luleå kommun

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonas Andersson