Förra fredagens terrordåd i Stockolm har förnyat debatten om hårdare tag mot personer som får sin asylansökan avslagen och ska av- eller utvisas från landet.
Norrbottens media har tidigare i veckan rapporterat om att 12 500 efterlysta söks av Gränspolisen, varav närmare 900 kan finnas i norra Sverige.
Läs mer: "895 efterlysta i norr"
Läs mer: "Vissa håller sig aktivt undan"
En majoritet av riksdagens partier vill nu se fler åtgärder mot personer som gömmer sig undan av- och utvisningsbeslut.
Allra längst i sina krav går Kristdemokraternas Ebba Busch Thor, som föreslår att potentiella "avvikare" ska kontrolleras – med en fotboja.
– En elektronisk fotboja kan vara ett alternativ till förvarsplatser för personer där Migrationsverket bedömer att det finns en hög risk att de inte följer avvisningsbeslut eller där Säkerhetspolisen har avrått från att ge uppehållstillstånd, säger Ebba Busch Thor i en intervju med P1 Morgon i torsdags.
Partikollegan Anette Asplund i Luleå blir osäker över Ebba Bucht Thors utspel och menar att den misstänkte terroristen i Stockholm bara är "ett enda fall" av de tusentals efterlysta personer som har avvikit.
– Fotboja på alla som får av- eller utvisningsbeslut tycker jag låter hårt. Samtidigt förstår jag att något måste göras.
Är du inte överens med din partiledare?– Jag har inte hunnit sätta in mig i hur de egentligen har tänkt, har inte pratat med partiledningen ännu. Men min spontana reaktion är att fotboja på "alla" av- eller utvisade flyktingar är att gå för hårt fram.
Men i nästa andetag öppnar Anette Asplund för att åtgärden ändå kan bli nödvändig.
– Åtminstone borde man kunna ge möjligheten till polisen och Säpo att bedöma om fotboja behövs.
Är inte en elektronisk fotboja ett stort ingrepp i en persons integritet?– Det beror på hur polisen gör sin bedömning.
Anette Asplund menar också att själva beskedet om av- eller utvisningen kan bidra till att flyktingarna radikaliseras.
– Som person blir man väldigt chockad av ett sådant beslut, och det kan slå bakut. Då finns en risk att det händer något med den människan.
I övrigt tycker Anette Asplund att största fokus nu borde vara att Sverige måste erkänna att IS begår folkmord.
– Då får vi ett annat förhållningssätt och andra lagar gällande de IS-soldater som finns i Sverige. Tragiskt att regeringen inte har tagit itu med alla IS-rekryteringarna. De har misslyckats. Vi hade kunnat göra mera för att förhindra det som hände i Stockholm, säger Anette Asplund, gruppledare för KD i Luleå.