Under måndagen tillkännagav gruvbolaget Beowulf mining att de ger sig in i ytterligare en gruvverksamhet, vid sidan av Kallak. Det handlar om fyra finska projekteringar när det gäller grafit. Syftet är att stärka sin ställning i regionen.
Läs mer: Gruvbolagets nya projekt
Samtidigt går bolaget i väntans tider. Vilken dag som helst ska regeringen säga ja eller nej en fortsatt kontroversiell projektering i Kallak. Trots att investerarna inte tyckt om förseningen av projektet menar den nya vd:n Kurt Budge att det svenska intresset för en järnmalmsgruva i Kallak är stort.
– Trots att hela makroekonomin är negativ så har vår aktieägandet hos oss gått i helt motsatt riktning. Vårt innehav av svenska aktieägare är nu över 40 procent. Det var en tid när Beowulf sågs som ett utländskt företag i Sverige. Nu har det svenska ägandet fördubblats på ett år, säger han.
Läs mer: Besked om Kallak försenas
I veckan besöker han länet. Och det senaste halvåret har han varit här minst en gång i månaden. Enligt honom själv handlar det om att "reparera" skador som den förra ledningen skapat runt Kallakprojektet.
– Förra året har varit en utmaning. Framför allt med att förklara förändringarna i Beowulf. Ingen som satt i styrelsen 2014 finns kvar. Det har skett en fundamental attitydförändring. Bland annat i hur vi lyssnar på intresseägarna i Jokkmokk. Under 2015 har vi hållit en låg profil för att fokusera på de skadade relationer som uppstått, säger han.
– Om vi får tillståndet vill vi arbeta i tätt samarbete med de lokala intresseägarna så att ingen blir överraskad när vår ansökan om ett miljötillstånd är klar.
Läs mer: Samebyn: "Ett beställningsjobb"
Kurt Budge har tidigare arbetat för gruvjätten Rio Tinto. Bland annat med att övertyga lokala samhällen i England om fördelarna med att ha en kolgruva på orten.
Vad har du för strategi för att övertyga samebyarna runt Jokkmokk?
– Jag har största respekt för samebyarna. Och jag har talat med ordförandena helt nyligen för att försöka träffas. Vi vill försöka bygga fungerande relationer med alla våra intresseägare och vi har en övertygelse att gruvan och rennäringen kan samsas. Om vi ska tillbaka och borra i Kallak vill vi gärna tala med samerna först för att inte störa.
Enligt Kurt Budge kommer en eventuell gruva i Kallak i drift, inom mellan fyra och fem år, och då ska malmpriserna ha stabiliserats. Då kommer överskottet på järn som producerats de senaste åren vara borta.
– Vi är i en "perfekt storm" just nu. Nu finns det massor av järn över när Kina dragit ner på takten. Det kommer inte vara för evigt.