Idrottsprofil testas för corona efter Kina-OS

Orienteraren Rasmus Wickbom, 21 år, blev kraftigt förkyld vid höstens militär-OS i Kina. Nu testas han för coronasmittan. "Det vore skönt att få veta om man har haft viruset", säger Rasmus Wickbom.

Orienteraren och vicekorpralen Rasmus Wickbom, 21 år, från Boden blev ordentligt sjuk i samband med militär-OS i kinesiska Wuhan i oktober 2019. "Jag var förkyld i uppemot två och en halv vecka. Eftersom det blev så utdraget tänkte jag att det kunde vara en influensa eller ett besvärligt virus", säger han.

Orienteraren och vicekorpralen Rasmus Wickbom, 21 år, från Boden blev ordentligt sjuk i samband med militär-OS i kinesiska Wuhan i oktober 2019. "Jag var förkyld i uppemot två och en halv vecka. Eftersom det blev så utdraget tänkte jag att det kunde vara en influensa eller ett besvärligt virus", säger han.

Foto: Göran Ström

Luleå2020-04-16 15:15

Orienteraren och vicekorpralen Rasmus Wickbom, 21 år, tillhör länets bästa, tävlar normalt för Vittjärvs IK och arbetar på idrott- och friskvårdsavdelningen på I 19 i Boden. 

18–27 oktober i fjol deltog han och systern Evelina, med nio andra militäridrottare från Norrbottens regemente, i Military world games i Kina, det militära sommar-OS som ägde rum i staden Wuhan, månader innan det officiella coronautbrottet vid årsskiftet.

– Spännande att få se Kina, en ögonöppnare. Själva arrangemanget var jättefint. De hade lagt ned enorma resurser, på invigningen uppträdde världsstjärnor, säger Rasmus Wickbom. 

Han bodde med övriga orienterare i ett stort specialbyggt huskomplex i Wuhan, och de första dagarna passade de på att turista i staden.

– De hade byggt upp ett helt kvarter med lägenheter som vi bodde i. Jag köpte aldrig mat på någon fiskmarknad, det försökte jag undvika. Hygienen såg inte ut att vara den allra bästa, särskilt inte då vi var där för att tävla. Vi åt kvalitetssäkrad mat i stället. 

Men hans medverkan i de militära mästerskapen gick inte alls som det var tänkt. 

Rasmus Wickbom skulle delta i tre orienteringstävlingar men OS-äventyret tog slut redan efter det första loppet.

– Jag hann bara vara med i medeldistanstävlingen, som gick bra. Redan på kvällen efteråt började jag känna mig krasslig och på morgonen hade jag ont i halsen. 

Det visade sig att han hade ådragit sig rejäla sjukdomssymptom efter de inledande dagarna i Wuhan.

– Jag hade feber, det kändes som en segdragen förkylning.

Deltagandet i långdistanstävlingen fick ställas in, samtidigt som Wickbom hoppades på den sista stafetten – men även den tävlingen gick om intet på grund av hans sjukdom.

Förkylningsymptomen hade inte heller avtagit när det var dags att återvända hemåt.

 – Flygresan var jobbig, jag var snorig och hängig även när vi kom hem. 

Åter i Boden dröjde det veckor innan han kunde börja träna igen, även om Rasmus var tillbaka på jobbet efter några dagar.

– Jag var förkyld i uppemot två och en halv vecka. Eftersom det blev så utdraget tänkte jag att det kunde vara en influensa eller ett besvärligt virus.  

Först när det rapporteras om virusutbrottet i Wuhan, som officiellt ägde rum i slutet av december 2019, uppstod tanken på att han hade kunnat drabbas av corona.

– Jag skojade med kompisarna, att jag hade smittats, även om jag var ironisk då. Nu ser jag det som mer möjligt. 

I efterhand visade det sig att ytterligare flera deltagare från I 19 hade insjuknat med liknande besvär, i vissa fall mer allvarliga luftvägssymptom. 

Nu har länets smittskyddsläkare Anders Nystedt, i samråd med I 19:s regementsläkare Helena Stjärnholm, samlat in blodprover från alla berörda militäridrottare, även från drabbade familjemedlemmar och arbetskollegor, för att via antikroppstester utröna om de insjuknade i covid-19 vid militär-OS.

– Det vore skönt att få veta om man har haft viruset, då kanske man inte behöver få det igen. Då slipper man oroa sig, säger orienteraren Rasmus Wickbom som i dag är helt återställd.

Karta: Wuhan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!