Avslöjar: Kan ha smittats månader innan utbrottet

Pistolskyttar och orienterare från länet kan ha smittats av corona vid militär-OS i Kina – flera månader innan virusutbrottet. Flera drabbades av svåra luftvägsproblem, avslöjar Norr Media. ”Väldigt spännande”, säger Anders Nystedt om de sensationella uppgifterna.

15 april 2020 17:10

Militära sommar-OS hölls under pompa och ståt i kinesiska Wuhan den 18-27 oktober 2019, staden som några månader senare hamnade i hela världens blickfång i och med coronautbrottet.

Drygt 9 000 militäridrottare från 100-tals länder tävlade i grenar som pistolskytte, orientering och fäktning.

Svenska försvarsmakten skickade 118 deltagare – elva män och kvinnor representerade Norrbottens regemente I 19. Bland dem fanns hemvärnssoldater, kaptener och fänrikar, visar deltagarlistan som vi har tagit del av.

Nu kan Norr Media avslöja att flera av dem uppvisade mystiska, allvarliga sjukdomssymptom efter att ha återvänt från Kina – vilket kopplas till coronapandemin.

– Ett tiotal insjuknade efter hemkomst, även familjemedlemmar. Många blev ordentligt sjuka, säger Anders Nystedt, regionens smittskyddsläkare. 

Han nåddes av informationen för drygt två veckor sedan.

– Den kommer från olika källor, bland annat en sköterska som var involverad i vård av en av personerna, men också från ansvarig läkare på I 19.

Militäridrottarnas symptom stärker smittskyddsläkaren i tron att de kan ha insjuknat i covid-19.    

– Flera hade allvarliga luftvägssymptom. Ingen behövde intensivvård, men alla uppsökte vård. Det tolkades då både som något slags virus, men också som något bakteriellt. De fick ingen riktig klarhet.

Först efter några veckor hade idrottarna tillfrisknat.

– En allvarligare influensaliknande period för de flesta men inga bakomliggande sjukdomar, såvitt jag vet. De hade ju varit med om ett idrottsmästerskap, var friska i grunden.

Officiellt skedde utbrottet av coronaviruset i Wuhan först den 31 december 2019, då kopplat till en stor fiskmarknad.

Om det visar sig att idrottare från länet smittades flera månader tidigare vore det en världsnyhet.

Anders Nystedt har därför initierat att de insjuknade OS-deltagarna ska genomgå en serologisk provtagning – antikroppstester via blodprov som påvisar genomgången infektion.

– Om personerna testar positivt, då är det antagligen covid-19.

Serologitesterna ska ske nästa vecka.

– Vi får svar efter någon dag. Ju fler som deltar i provtagningen, desto mer intressant. Det här är viktig information, jag hoppas att de flesta förstår det. Väldigt spännande, säger Anders Nystedt. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!