Tillsammans med Moderaterna röstade Erland Nilsson, Landsbygdspartiet Oberoende, för Socialdemokraternas budgetförslag, med effektiviseringar motsvarande drygt 370 miljoner kronor.
Bara dagar efter beslutet i måndags kommer bakslaget.
Läs mer: Avslöjar: Skolorna och förskolorna som hotas
Tjänstemännen inom barn- och utbildningsförvaltningen har utrett vilka mindre skolor som måste läggas ned – och under onsdagen står det klart att Vitåskolan, Klöverträskskolan, Kyrkbyskolan och Borgmästareskolan försvinner.
I Vitåskolans fall redan i höst.
Läs mer: Chockförslaget: Skolorna stänger till hösten
Erland Nilsson uttrycker stor besvikelse över chockbeskedet.
– Jag röstade för budgetförslaget i tron att byaskolorna skulle vara fredade. Det finns ju beslut om det, där de styrande skriver att Vitåskolan ska bli kvar.
Inför budgetomröstningen hade han inte haft någon närmare dialog med S och kommunalråd Niklas Nordström angående byaskolorna, men Erland Nilsson tog ändå för givet att något hot inte förelåg.
– Jag förstod att det kunde bli "rockader" för skolor närmare tätorten, men inte kunde jag räkna med att tjänstemännen ville stänga Vitåskolan – igen. Märkligt vad lite man kan lita på i politiken.
Känner du dig förd bakom ljuset?– Absolut. Jag är otroligt besviken.
Redan under måndagens budgetdebatt argumenterade Erland Nilsson för ett stopp för centraliseringen inom skolvärlden.
– I stället borde vi vända på trenden och köra ut barnen till skollokaler som finns utanför tätorten. Jag vill se ruralisering – inte urbanisering.
Men även du har fått information från kommunstabens tjänstemän om att stora effektiviseringar måste göras för att säkra Luleås ekonomi, med inriktning mot "större enheter"?– Ja, det sticker jag inte under stol med. Men kommunledningen har ju tidigare sagt hur viktigt det är att behålla byaskolorna.
Likaså vänder han sig emot Socialdemokraternas planer på en högstadieby i centrala Luleå, som på sikt kan innebära att exempelvis Råneå högstadium läggs ned.
Läs mer: Stor skepsis mot nya storskolan
Läs mer: Lärarfacken om högstadiebyn: "Hemskt"
Läs mer: Därför vill S ha en högstadieby i centrum
– Jag är självklart emot att man bygger en skola för tusen elever. De små skolenheterna måste få vara kvar. En överlevnadsfråga för landsbygden.
Att stänga Vitåskolan kommer få stora negativa följder för bygden, enligt honom.
– Detta skapar en oro ute i bygderna, hemskt för både barn, föräldrar och befolkningen i övrigt. Det fanns inte i min tankevärld att det skulle bli såhär.
Erland Nilsson menar också att en nedläggning av byaskolorna går stick i stäv med kommunledningens uttalade mål om en levande landsbygd.
– Hur har den politiska ledningen tänkt att landbygden ska klara sig? Hur ska det gå med mjölk- och köttproduktionen, djurhållningen och det öppna landskapet?
Han förväntar sig nu att Socialdemokraterna inte röstar utifrån tjänstemännens underlag – utan i stället gör ett omtag.
– När det gäller byaskolorna ska man inte lyssna på byråkraterna. Är kommunledningen beredd att stänga skolorna, då gör man ett stort misstag, säger Erland Nilsson, Landsbygdspartiet Oberoende.