Hon hade andats ut – då kom nya smällen

Alina-Elena Dima trodde att skulden till landstinget var betald. Det är den inte. Hon ska betala ytterligare 43 800, annars väntar inkasso.

LYCKLIG. För drygt två veckor sedan betalades Alina-Elena Dimas faktura på 32 600 vid en manifestation på landstingshuset. Jenny Larsson från Medmänniskor i Luleå var glad. I dag är hon tagen över den nya summan.

LYCKLIG. För drygt två veckor sedan betalades Alina-Elena Dimas faktura på 32 600 vid en manifestation på landstingshuset. Jenny Larsson från Medmänniskor i Luleå var glad. I dag är hon tagen över den nya summan.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2015-05-13 19:32

Det är bara två veckor sedan manifestationen vid landstingshuset då Alina-Elena Dimas räkning på 32 681 kronor betalades genom organisationen Medmänniskor i Luleås insamling.

– Tack alla som hjälpt mig, sa Alina-Elena Dima då.

I början av mars hade en stödperson till Alina-Elena Dima mejlat till landstinget för att försäkra sig om att 32 681 var summan som skulle betalas för alla fakturor.

”Ja precis, hennes totala skuld uppgår till 32 681 kr.” svarade en handläggare.

Så efter att betalningen skett trodde alla att hon blivit skuldfri.

Men så är det inte.

Den faktura som betalats är bara för kostnaderna för Alina-Elena Dimas sjukhusvistelse. Till den kommer nu en faktura på 43 800 kronor, som gäller vården av Alina-Elenas nyfödda dotter, Delia-Elizabet.

– Det här är förfärligt för mig, tro mig, säger Alina-Elena Dima.

Hon sitter på sin vanliga plats utanför Ica Kvantum i Luleå. Fakturan har hon i handväskan.

– Min gud, varför? Det här är mycket pengar, och jag får ingen hjälp i Rumänien, säger hon.

Bakgrunden till fakturorna är att Alina-Elena Dima skjutsades till Sunderby sjukhus i början på december då hon skulle föda. Det slutade med att hon födde i bilen, och att hon och barnet fick stanna på sjukhuset i tre dygn.

Men Alina-Elena Dima, som alltid varit fattig, har inte något europeiskt sjukförsäkringskort. Rumänien utfärdar inte sådana till medborgare som inte arbetat, betalat skatt och finns i landets sjukförsäkringssystem.

I sådana fall skickar landstinget fakturan till den person som fått vård.

– Har man inte EU-kort får man betala den verkliga kostnaden för vården, och det kan bli ganska höga belopp, säger Anna-Lena Kero, verksamhetschef för landstingets administrativa service.

Men varför fick då inte Alina-Elena Dimas stödperson information om fakturan på 43 800 i början av mars? Det visar sig att någon på landstinget begått ett misstag och skrivit fel namn i fakturan, som därför inte kopplades till Alina-Elena Dima vid sökningen.

– Handläggaren har väl sökt på namnet, men då har inte den andra fakturan kommit upp, om den är registrerad på ett annat sätt, säger Anna-Lena Kero.

Alina-Elena Dima har nu tid på sig fram till 29 juni att betala. Sedan går fakturan till inkasso.

Nätverket Medmänniskor i Luleå vet inte om det blir någon ny insamling.

– Det här känns som ett dråpslag. Just nu så är det inget vi har bestämt någonting om. Det här måste få sjunka in. Vi behöver diskutera mer, och göra vad vi kan för att hjälpa henne, säger Jenny Larsson, talesperson.

Läs mer: Alinas räkning betalades i småmynt

Läs mer: TV: Alina-Elenas tacktal

Läs mer: Manifestation för Alina-Elena

Läs mer: Tvingades föda i bilen - krävs på 32 000 kronor

FAKTA

EU-migranter och vården

Norrbottens läns landsting fakturerar EU-migranterna hela kostnaden, eftersom de saknar så kallade EU-kort.

Det är landstinget inte ensamt om.

16 av 21 landsting fakturerar hela vårdkostnaden till EU-migranter, visar en kartläggning från Dagens medicin.

Men det finns landsting som gör på andra sätt. I Uppsala räknas migranterna som papperslösa, och där betalar de endast en patientavgift på 50 kronor.

Kostnaderna täcks genom statsbidragen för vård av papperslösa

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om