Strax efter midnatt den 4 december gick Alina-Elena Dimas vatten och tillsammans med sin man, sin svägerska och sin svåger åkte hon i full fart mot Sunderby sjukhus för att föda. Väl där knackade de på alla fönster och dörrar de kunde hitta för att få hjälp. Ingen öppnade.
– Vi visste inte var akuten var, det var bara skyltat på svenska. Inte på engelska, säger Andreea-Georgiana Duma.
Hon är Alina-Elenas svägerska och när NSD träffar kvinnorna hjälper hon till med tolkning. De är båda EU-migranter – eller tiggare om man så vill – från Rumänien som kommit till Sverige för att söka efter jobb och ett bättre liv. Det är svårt. För tillfället bor de tre personer i en bil och tvingas varje dag sitta utanför varsin mataffär och be folk om pengar.
Andreea-Georgiana berättar om den där decembernatten, om paniken utanför sjukhuset. Att Alina-Elena tvingades ”trycka tillbaka” barnet tre gånger eftersom hon inte ville föda utomhus i minusgrader.
– Jag såg plötsligt en ringklocka, jag tror det var på infektionskliniken, så jag ringde på. Det kom en sjuksköterska och jag sa att min svägerska var mitt i en förlossning och behövde hjälp. Hon skakade bara på axlarna, ungefär: Vad ska jag göra åt det? Sen gick hon därifrån, säger hon.
Efter en timmes panik ute i kylan kom till sist en sköterska ut och hjälpte till – i exakt samma ögonblick som Alina-Elena födde sin dotter. Delia-Elizabet, snart fyra månader nu, föddes alltså i en bil på en sjukhusparkering.
Efter födseln släpptes mor och dotter in på sjukhuset. Där blev de kvar i tre dagar.
Alina-Elena hade under ett tidigare sjukhusbesök fått veta att det skulle kosta henne hundra kronor per dygn på Sunderby sjukhus efter förlossningen. När hon skulle betala de 300 kronorna fick hon beskedet att det inte behövdes. En månad senare kom i stället en faktura från sjukhuset – på 43 800 kronor.
– Jag vet inte vad det är jag ska betala för. Men det är en fruktansvärd situation för mig, jag har inte de pengarna. Det är jätte, jättemycket pengar, säger Alina-Elena.
Efter överklagan från Alina-Elena har sjukhuset sänkt fakturan till 32 681 kronor – men hon vet fortfarande inte vad det är man vill att hon ska betala för.
– De säger att det är för den behandling bebisen fick, men hon fick ingen behandling. Hon mådde bra. Det enda hon fick var lite paracetamol (febernedsättande och smärtstillande) eftersom hon fötts i kylan. Och så säger de att det är för mat och säng.
NSD har tagit del av fakturan som Sunderby sjukhus har skickat. Där står det att om hon skickar sitt EU-kort så betalas den av ett försäkringsbolag. Ett EU-kort är ett europeiskt sjukförsäkringskort som ger dig rätt till ersättning om du blir sjuk eller söker vård inom EU.
Problemet är att få av de rumänska tiggarna har EU-kort.
– I Rumänien får man bara sådant om man jobbar, dessutom måste man betala för det, säger Andreea-Georgiana.
Alina-Elena har ingen aning om vad hon ska göra. Hon har knappt pengar till mat, det lilla hon får ihop skickar hon hem till sina barn i Rumänien.
Hon känner dessutom att sjukhuset såg till att hon blev kvar tre dagar efter förlossningen – så att socialen skulle hinna dit.
– Kommer socialen till alla svenska kvinnor som föder barn? Eller var det här ett specialfall, säger Andreea-Georgiana som är övertygad om att myndigheterna ville ta barnet från Alina.
– De frågade vad hon skulle göra med barnet, vad hon gör i Sverige, hur länge hon ska vara kvar.
Dagen efter att Alina-Elena lämnade sjukhuset reste hennes man till Rumänien med dottern. Där bor hon nu hos sin farfar.
– Om han inte tagit henne till Rumänien hade inte Alina haft sin dotter kvar, säger Andreea-Georgiana.