Redan tidigare var det känt att det fanns en knapp politisk majoritet för att bygga det nya badhuset på Hertsön – nämligen S, V och Rättvisepartiet Socialisterna.
Den borgerliga oppositionen har invänt att projektet måste stoppas, bland annat då material- och transportkostnader har ökat markant sedan 2018 med fördyringar motsvarande 45 miljoner kronor utöver den tidigare beslutade investeringsramen på 140 miljoner kronor.
Debatten vid måndagens kommunfullmäktige blev därför lång och stundtals hätsk. Thomas Söderström, gruppledare för L, vände sig kraftfullt mot att S använder badhusfrågan i sin valrörelse.
– Vad har ni emot Hertsön? står det i annonser på Facebook och tydligen är vi det svaret skyldiga av S som står bakom. Att inför valrörelsen raljant använda Hertsö badhus är bara ful retorik.
– Ingen slump att Hertsön är S starkaste fäste, och därför vill de mobilisera sina väljare där inför valrörelsen, sa partikollegan Thomas Olofsson (L).
Söderström påstod vidare att badhuset riskerar att kosta "flera hundra miljoner" mer än vad som sas från början.
– Det ansvaret ligger hos S nu. De går återigen in i en valrörelse med ett löfte som inte går att hålla. Ett nytt Vitålöfte, sa Söderström (L) apropå S-beslutet efter valet 2018 att lägga ned Vitåskolan, trots valgarantier om att skolan skulle få vara kvar.
Anders Josefsson (M) har varit motståndare till ett nytt badhus på Hertsön sedan frågan väcktes 2016 och i stället förordat fritidsförvaltningens ursprungliga förslag om att bygga ut Pontusbadet i stället, eventuellt med en 50-meters bassäng.
– Simsporten i Luleå efterfrågar det och alla besökare hade rymts i Pontus. Hertsö badhus kostar oerhört mycket pengar och behövs inte, vi har kapacitet.
Även Carola Lidén (C) var kritisk.
– Det här får stora konsekvenser för kommunens övriga investeringar. Fördyringar på 45 miljoner kronor kommer inte räcka och bara driften, 15 miljoner kronor per år, spräcker förvaltningens budget.
Hon väckte även frågan om vad investeringen innebär för övriga badhus i kommunen, framförallt de i Gammelstad och Råneå som har stora underhållsbehov och begränsad livslängd.
– Vad händer med dem? Medborgarna behöver klara besked. För det är inte bara Hertsön som expanderar. Vi har stora etableringar framför oss, alltfler kommer bo mot Bodenhållet. Hur ska badandet säkras där?
Men S försvarade beslutet.
– Hertsön är vårt största bostadsområde, därför behövs badhuset där. Helt naturligt för mig, även om omvärldsläget har inneburit fördyringar, sa Fredrik Hansson (S), andra kommunalråd.
De högljudda protesterna från Samverkan Luleå (L,C, KD, SJVP) fick många andra mothugg, från såväl V och RS.
– Att påstå att badhuset blir "flera hundra miljoner" dyrare är att slänga ur sig något som man inte har täckning för, sa Bertil Bartholdsson (V) som också ville påminna om det tidigare S-löftet i samband med utförsäljningen av Lulebo 2016.
– När Lulebo plundrades på 400 miljoner var löftet att en del av de pengarna skulle gå till att bygga ett nytt Hertsö badhus.
Bartholdssons vänsterkamrat Mattias Karvonen, som jobbar som idrottslärare, knöt an till att Luleå i dag har en undermålig bassängkapacitet, vilket ytterligare motiverar Hertsöbygget.
– Piteå har lika mycket simyta på halv befolkning, vilket märks tydligt i Luleå med proppfulla bassänger för skoleleverna och badmästare som får slita hårt. Mellanstadiet och högstadiet har knappt någon simundervisning alls längre.
Även Jonas Brännberg (RS) framhöll betydelsen av badhuset för folkhälsan och för simfärdigheterna hos både unga och vuxna.
– Att det har tagit så lång tid innan Hertsön ska få sitt nya badhus är inte bra, och får konsekvenser för de som inte har tillräckliga simkunskaper. I slutändan är det en fråga om liv och död.
Han anklagade också Samverkan Luleå för ren oärlighet i badhusfrågan.
– Helt otroligt. Ni kan inte stå och säga att ni är för ett nytt badhus i centrum i stället när det inte finns med i er budget.
Kommunalråd Carina Sammeli (S) anknöt till skollagen, som anger att alla barn har rätt att lära sig att simma, och hon bemötte också kritiken från oppositionen efteråt, liksom farhågorna kring kommunen övriga tre badhus.
– När det första beslutet togs om att Hertsö badhus skulle byggas fattades också beslut om att badhusen i Gammelstad och Råneå skulle underhållas men däremot inte reivesteras. De får hålla öppet så länge de håller.
Samtidigt menar hon att det blir fortsatt viktigt att se över badhusstrukturen i kommunen.
– Gammelstad och Råneå har en begränsad livslängd och frågan är vad vi gör sen? Jag vet inte om vi klarar oss med enbart Hertsö badhus och Pontusbadet på sikt men vågar inte uttala mig om det i dag.
Voteringen slutade med röstsiffrorna 34-22 till Hertsö badhus favör.