Vi har i flera tidigare artiklar belyst fördyringarna för det nya badhuset på Hertsön, som kommer kosta minst 45 miljoner kronor mer än den tidigare beslutade investeringsramen på 140 miljoner kronor.
Bakgrunden är att både material- och transportkostnaderna har ökat sedan 2018, när beslutet om badhuset fattades av kommunfullmäktige.
Under måndagen var ärendet uppe i kommunstyrelsens arbetsutskott, där S och V röstade igenom att byggprojektet – som redan har kostat 10-15 miljoner kronor – ska få fortsätta.
– Om inte investeringsramen utökas måste projektet avbrytas. Det finns ett behov av ett badhus på Hertsön om vi ska nå vårt mål med 100 000 Luleåbor, säger Fredrik Hansson (S), kommunalråd och kommunstyrelsens vice ordförande.
– Vi är medvetna om att det är en stor investering, där världsläget påverkar nu, men rättigheten för unga att få lära sig att simma tillhör baskunskaper som vi från politiken ska ge möjlighet till. Men fördyringen var nära smärtgränsen för V, säger Nina Berggård, gruppledare för V.
Även Rättvisepartiet Socialisterna ställer sig bakom beslutet, vilket säkrar majoriteten inför ett slutgiltigt avgörande i kommunfullmäktige den 23 maj.
– Vi diskuterar frågan i partiet men kommer att stödja ett fortsatt byggande av badhuset. Vi filar också på ett tillägg till förslaget om cirkulärt byggande, säger Liv Shange Moyo (RS).
Men C och M yrkade på avslag i arbetsutskottet och kritiken från övriga oppositionen är benhård, inte minst mot bakgrund av att de befintliga badhusen i Råneå och Gammelstad har stora underhållsbehov.
– Jag ser en stor fara med att vi äventyrar de andra badhusens framtid. Redan i valrörelsen 2018 sa vi att ett badhus på Hertsön är ekonomiskt oansvarigt, säger Samuel Ek, Kristdemokraterna.
– Hertsön ligger i ytterkanten av kommunen, med lång färdväg för många om man ska använda badhuset, säger Carola Lidén (C).
Kommunalråd Fredrik Hansson (S) håller inte med:
– Hertsön är Luleås största bostadsområde, med Örnäset nära, och med Hertsöhedens utbyggnad som gör det ännu mer angeläget att ha ett badhus där.
Han vill också tona ned farhågan om att badhuset på Hertsön riskerar framtiden för badhusen i Gammelstad och Råneå.
– En annan process. Svårt att säga just nu om de stadsdelarna behöver badhus också men det här beslutet påverkar inte det.
Detta övertygar dock inte Samuel Ek (KD):
– Hertsö badhus blir både dyrt att bygga och dyrt i drift, så självklart kommer kommunen därmed se över hur mycket pengar som ska gå till de andra badhusen, med stora utgifter i Råneå och Gammelstad. Luleå ska ju byggas åt det hållet, och då är det inte fel med att ha kvar badhus i de riktningarna.
Även MP ställer sig bakom avslagsyrkandena från C och M i arbetsutskottet.
– Vi vill ha en tävlingsbassäng i Pontusbadet i stället. Viktigt med en stor och attraktiv badplats i centrum, dit många kan ta sig enkelt med bussen. Och vi måste vara mer ansvarsfulla vad gäller kommunens pengar. Vi kan inte lägga pengar på både Råneå och Gammelstad och dessutom ett helt nytt badhus på Hertsön, säger Evelina Rydeker, gruppledare för MP.
Nina Berggård (V) riktade i stället udden mot M.
– Mest oansvariga är M som först släpper igenom S-budgeten, där det finns pengar avsatta för Hertsö badhus, men sen ändå inte står för den viljeinriktningen. Så kan man inte bygga upp en kommuns ekonomi.
– Det finns ju redan ett fullmäktigebeslut om att badhuset ska byggas, och då måste det vara med i budgeten. Det går inte att förändra på, svarar Anders Josefsson (M).
Samtidigt tycker M att hela projektet på Hertsön ska läggas ned.
– Varför kan inte Hertsöborna ta bussen till Pontusbadet, precis som Björkskataborna och Bergnäsborna har gjort i alla tider? Det här är bara valfläsk av S, säger Anders Josefsson.
Även Samuel Ek anknöt till att det känsliga beslutet om ett nytt badhus på Hertsön – där S, V och även RS har starkt väljarstöd – sammanfaller med höstens val.
– Fel att gå med ett fiskespö till ett badhus men det är ännu mer fel att gå till ett badhus för att röstfiska, säger kristdemokraten.
– Det handlar inte om att det är valår. Vi ser till de behov som finns. Fördyringarna för material på grund av kriget är inte överraskande. Därför blir det också artificellt att ställa Hertsö badhus mot kommunens övriga badhus, säger Liv Shange Moyo (RS).