(F)riskfaktorer i arbetslivet inte minst viktiga

Rätt ofta talas det om riskfaktorer i arbetslivet. Men friskfaktorer då? Forskare på LTU har samlat publikationer om det som får oss att lyckas på jobbet.

Karolina Parding är professor och  projektledare för gruppen som samlat kunskaper om hur organisering av arbetet kan påverka hur vi mår.

Karolina Parding är professor och projektledare för gruppen som samlat kunskaper om hur organisering av arbetet kan påverka hur vi mår.

Foto: Tomas Bergman

Luleå2020-06-13 15:25

Karolina Parding, professor på Luleå tekniska universitet, håller med om att vi vet mer om vad som får oss att må dåligt på jobbet, än vad som ökar produktion och välbefinnande. Hon och tre kollegor, Fredrik Sjögren, Niklas Pekkari och Christer Petersson, har sammanställt skrivet om hur arbete kan organiseras för att ge hälsa och välbefinnande i skriften Organisering av arbete och dess betydelse för hälsa och välbefinnande

– Om vi trivs och mår bra på arbetet, producerar vi både bättre och effektivare, säger Karolina Parding.

Ovanstående är kanske inte vad som populärt kallas för "raketforskning", banbrytande nya rön.

– Men vi behöver veta mer om vad det är som fungerar. Det finns kunskapsluckor, glapp, vad gäller goda exempel.

Myndigheten för arbetsmiljökunskap har vänt sig till bland annat LTU för att hitta publikationer om arbetsmiljö och då både om goda och dåliga exempel[KP1] . Sverige är i många stycken ett föregångsland vad gäller forskning om arbetsmiljö, men forskarna har även granskat texter från andra nordiska länder.

Karolina Parding påpekar att det i det insamlade materialet finns texter om styrnings- och ledningsfilosofier som fortfarande används men som anställda tycker vare sig främjar kvalitet eller arbetsvillkor.

– Absolut centralt för att må bra på jobbet är delaktighet och tillit.

Det trycker också de fyra forskarna på i sina konkreta råd till arbetsgivarna: Låt de anställda ha inflytande och medbestämmande, minska detaljstyrning, skapa utvecklingsmöjligheter vad gäller karriär och utbildning, skapa balans mellan krav och resurser, mellan arbete och fritid. Det är viktigt att den anställde känner tillit, dels till sina arbetskamrater men också till sina chefer.

Arbetsgivare i offentlig sektor bör även fundera på om den styrnings- och ledningsfilosofi som tillämpas i dag, NPM (New Public Management) är den bästa.

– Kortfattat kan man säga att den gett upphov till motstridiga krav, säger Karolina Parding.

NPM kom från Storbritannien på 1990-talet och går i hög grad ut på mätbara prestationer och kostnadseffektivisering.

I motsats till friskfaktorerna i arbetslivet nämner Karolina Parding en påtaglig riskfaktor på modern arbetsmarknad: att inhyrd personal och personal på tidsbegränsade kontrakt mer sällan känner sig delaktiga på arbetsplatserna, än de ordinarie.

– Delaktighet är absolut centralt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!