Fortsatt kaos på akuten: "Personalen går under"

Vi har tidigare berättat om det ansträngda läget på akuten på Sunderby sjukhus där patienter blir kvarliggande i brist på vårdplatser. Nu slår personalen larm om att läget börjar nå bristningsgränsen. "Personalen håller på att gå under", säger en undersköterska som NSD pratat med.

Läget på akuten på Sunderby sjukhus är mycket ansträngt och personalen slår larm om att de är nära bristningsgränsen. (Arkivbild)

Läget på akuten på Sunderby sjukhus är mycket ansträngt och personalen slår larm om att de är nära bristningsgränsen. (Arkivbild)

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2024-07-16 16:38

Nyheten i korthet

  • Personal på Sunderby sjukhus i Region Norrbotten slår larm om att situationen på akuten är mycket ansträngd. De upplever kaos och överbeläggning av patienter som inte kan slussas vidare.
  • IVO riktade i juni kritik mot regionen för brist på vårdplatser på sjukhuset, vilket medför allvarliga brister i patientsäkerheten med risker för vårdskador.
  • En del av problemet är den reducerade bemanningen under sommaren. Situationen förväntas förbättras i slutet av augusti när full bemanning återupptas.

I slutet av juni riktade Ivo kritik mot regionen då den inte kommit till rätta med bristen på vårdplatser på Sunderby sjukhus. Kritiken betonade att det föreligger allvarliga brister i patientsäkerheten med risker för allvarliga vårdskador.

Nu slår personalen larm om att läget börjar nå bristningsgränsen – igen.

– Personalen håller på att gå under. Det är totalt kaos och överbeläggning av patienter som inte kan slussas vidare, säger en undersköterska som vill förbli anonym.

Moa Bjerner, chef för division Länssjukvård 1, bekräftar att situationen inte är optimal.

– Det är mycket ansträngt på flera platser i länet och på Sunderby sjukhus akutmottagning. När det är ett högt inflöde av patienter i behov av slutenvård då har vi haft svårt att få kapaciteten med bemannade vårdplatser och då blir det långa ledtider på akuten. Det är inte bra för patienten och det är inte bra för personalen heller.

En del av problemet är den reducerade bemanningen.

– Hela sjukhuset och länet jobbar tillsammans för att lösa det så bra vi bara kan, men all personal ska ha sin semester så vi har en reducerad kapacitet inom sjukvården allmänt.

undefined
Flera faktorer uppges ligga bakom det ansträngda läget, bland annat den semesterbemanning som lett till en reducerad kapacitet av vårdplatser. (Arkivbild)

Situationen kan komma att bli bättre om en dryg månad.

– Det brukar generellt sett vara fram till vecka 33–34 som vi har semesterbemanning. Någonstans i slutet av augusti får vi bättre bemanning igen.

En annan faktor som påverkar är att många patienter kommer till akuten med vårdbehov som inte faller inom ramen för akutens uppdrag.

– Det är äldre patienter som är den vanliga patienten och där är akutmottagningen ingen bra plats. För man har behov av omvårdnad och näring som är svåra att tillgodose. Det är inte akutens uppdrag att tillgodose det och det är då det blir problematiskt, säger Bjerner.

undefined
Moa Bjerner, chef division Länssjukvård 1.

Även det nationella avtalet om hyrpersonal påverkar, men Bjerner menar att man inte kan peka på tillfälliga faktorer som roten till problemet.

– Vi kan inte säga att det bara är sommaren eller de här faktorerna. Vi har ett generellt nationellt problem att upprätthålla adekvat antal vårdplatser och det är något vi ägnar väldigt mycket tid åt att jobba med.

Moa Bjerner vill dock betona att man inte ska tveka att söka vård vid behov.

– Det är så viktigt att man fortsatt söker vård när man är akut sjuk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!