Sunderby sjukhus har stått under tillsyn från IVO och myndigheten har bedömt att det föreligger allvarliga brister i patientsäkerheten med risker för vårdskador eller allvarliga vårdskador på grund av bristen på vårdplatser.
En av de som vittnar om bristen på vårdplatser är patienten Sven-Erik, som inte vill medverka med sitt efternamn. Förra veckan fick han spendera tre dagar på akuten i Sunderbyn i väntan på operation.
Han sökte vård för vad han först trodde var en hjärtinfarkt. På akutmottagningen konstaterades inflammerad gallblåsa som orsakats av gallsten. Han fick besked att han skulle genomgå en titthålsoperation nästkommande vardag, det vill säga tre dagar senare.
– Jag skulle skickas upp på en avdelning så fort det blev en ledig säng någonstans eftersom inflammationen behövde behandlas med inflammationsdämpande dropp samt övriga förberedelser innan operation. Tyvärr blev det ingen säng ledig utan jag blev kvar på akutmottagningen ända tills jag skickades upp till operation, säger Sven-Erik.
IVO menar att bristerna som uppmärksammats kvarstår och att grunden till problematiken ligger i att sjukhuset har haft för få vårdplatser.
– Vi tar till oss kritiken och den är allvarlig. Det är många på många plan som vi behöver jobba för att komma till rätta med det här dels handlar det om att stärka egen vården och att arbeta preventivt så att folk inte behöver söka vård på sjukhus. Dels handlar det om att få fler att arbeta i regionens regi samt att förbättra arbetsförhållanden för personalen som väljer att jobba hos oss, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Norrbotten.
Region har under 2023 varit ålagd vite på grund av att de inte har kunnat säkerställa antalet vårdplatser. Region Norrbotten har tagit fram en plan för hur de kan tillgängliggöra 180 vårdplatser men IVO har menat att antalet vårdplatser måste stå i proportion till behovet av inneliggande patienter.
Förvaltningsrätten i Stockholm, som är den instans som prövat ärendet, har ansett att det inte går att döma ut ett vite. Anledningen är att IVO lämnat för stort tolkningsutrymme kring när regionen levt upp till kraven i föreläggandet.
– Vi vet att vi behöver säkra vårdplatser i den volym så att vi kan ha en säker vård och det är något som vi jobbar på göra. Det är ett långsiktigt arbete och det handlar om att bygga hållbara arbetsplatser med god arbetsmiljö, säger Pia Näsvall.
Utöver Sunderby sjukhus pekas Akademiska sjukhuset, Sundsvalls sjukhus och Centrallasarettet i Växjö ut som sjukhus med allvarliga brister i rapporten.
I rapporten uppger IVO att "sjukhusen tvingas till utlokaliseringar och det uppstår risk för överbelastade akutmottagningar. Det förekommer fortfarande risk för dygnslånga väntetider på vårdplats och att patienter inte får den vård och omvårdnad de är i behov av."
Patienten Sven-Erik berättar utifrån sin upplevelse på Sunderby sjukhus.
– Det är aldrig lugnt varken dag eller natt, det är liv och rörelse hela tiden, sjuka människor ibland med svåra smärtor och ångest kommer in. Det finns inga sängar så patienterna ligger på undersökningsbritsar och vården ges i bästa fall i övervakningsbås eller i överfulla korridorer där personalen får kryssa sig fram med bårar och britsar. Det existerar inte någon privat sfär och maten de kan erbjuda är smörgåsar, nyponsoppa och kaffe.
Han vill passa på att rikta en ursäkt till personalen för att han själv inte kunnat hålla sig lugn när han vädrat sin frustration över den situation som han hamnat i.
– Jag vill be om ursäkt till er som drabbades av min frustration som jag fick på grund av sömnbrist och ångest över att inför min första operation ligga i en överfull korridor. Tack även till er för att ni lyckades ordna en lugn plats för mig att sova natten innan operation, för första gången kände jag mig utsövd på morgonen.
IVO uppger i sin slutsats av rapporten att om situationen fortsätter så kan de återigen behöva använda sig av sanktioner som ett sätt att påverka regionens arbete. En form av sanktion som använts är det vite som Sunderby sjukhus tidigare blivit ålagda. Andra alternativa sanktioner är beslut utan kritik, beslut med kritik, beslut med krav på återrapportering, föreläggande, föreläggande med vite och att helt förbjuda en verksamhet.