Förslag: Nytt förskoleområde och utökad skola i centrum

En ny utökad skola på Midskogen och ett nytt förskoleområde i Bergviken. Det är barn- och utbildningsförvaltingens förslag för skolstrukturen i Luleå centrum.

En ny utökad skola på Midskogen och ett nytt förskoleområde i Bergviken. Det är barn- och utbildningsförvaltningens förslag till nämnden för skolstrukturen i Luleå centrum.

En ny utökad skola på Midskogen och ett nytt förskoleområde i Bergviken. Det är barn- och utbildningsförvaltningens förslag till nämnden för skolstrukturen i Luleå centrum.

Foto: Arkivfoto

Luleå2023-03-30 20:27

I utredningen av centrums skolområde i Luleå har tidigare tre utvecklingsalternativ för fortsatt arbete med skolstrukturen presenterats. Till upptagningsområdet räknas centrum, Östermalm, Bergviken, Kallkällan och Klintbacken.

På torsdagen meddelade barn- och utbildningsförvaltningen, BUF, att de nu valt ett av alternativen inför barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott på onsdag.

De föreslår att nämnden ska gå vidare med alternativ 2A, som för grundskolan framförallt innebär en utökad skolenhet på Midskogen för elever i årskurs F-9, som ersätter nuvarande Montessoriskolan.

– Där vill vi utöka kapaciteten, det blir som en ny skola till max 500 elever, säger Maarit Enbuske, skolchef vid barn– och utbildningsförvaltningen i Luleå.

Enligt förslaget lämnar Montessoriförskolan sina nuvarande lokaler, och planeras flytta till Bergviken. Där är planen att det ska tillkomma ett nytt förskoleområde i form av Skogsvallens förskolor.

– Tanken är att det ska byggas upp till tio avdelningar där, varav fyra då skulle vara från Montessoriförskolan. Det kan vara i olika byggnader, tanken är inte att det ska bli en förskola med tio avdelningar. Utan kanske i två byggnader, att det blir som Skogsvallens förskolor.

Även Kulturskolan kommer att byta lokal, men var de ska hamna istället menar Enbuske behöver utredas ytterligare. Ett förslag är att de flyttas till Förvaltningshuset. 

Varför valde ni just detta alternativet?

– När vi siktar på en tillväxt, där vi redan vet att vi kommer växa, att det kommer byggas mer och utgår i från den befolkningen som vi har i dag – så ser vi att vi kommer behöva större kapacitet än vad vi har i dag. Det här alternativet ger det högsta antalet platser både i förskola och skola, av alla tre som vi har tittat på.

Enligt Maarit Enbuske finns det både för- och nackdelar med det valda alternativet. 

– Att vi får högsta kapacitet är en stor fördel med det här alternativet. Det andra är attraktivitet för personal, det hänger ihop med att man har ändamålsenliga lokaler till exempel slöjdsalar, en bra fysisk arbetsmiljö och fler kollegor.

Hon fortsätter:

– Den största nackdelen är att utemiljön blir mindre än i de två andra alternativen. I och med att det blir fler barn och att det här är maxkapaciteten som vi väljer att föreslå, det innebär också att ytan per barn utomhus blir mindre, säger Enbuske.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!