Så ska skolorna i centrum klara anstormningen

En ny stor förskola med tio avdelningar kommer att byggas på parkeringen vid Skogsvallen. Ett led i lokalpusslet för att klara fler barn i Luleå centrum.

Förvaltningshuset vid gymnasiebyn kommer att byggas om för att ta emot fler högstadieelever eftersom Residensskolan är full. Det är ett av alternativen i utredningen av skolstrukturen i centrum. Hit kan också Kulturskolan flytta.

Förvaltningshuset vid gymnasiebyn kommer att byggas om för att ta emot fler högstadieelever eftersom Residensskolan är full. Det är ett av alternativen i utredningen av skolstrukturen i centrum. Hit kan också Kulturskolan flytta.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2023-02-14 17:00

Utredningen av skolstrukturen i Luleå centrum är klar. Tre olika alternativ presenteras i utredningen som nu går ut på samråd. 

– Vi har inte så mycket utrymme att spela på, konstaterar Eira Andersson, strateg på kommunstaben som hållit i utredningen. 

Någon högstadieby för att samla Luleås högstadieelever till centrum blir det inte. Det finns helt enkelt inte plats för att bygga en så stor skola i centrum, särskilt inte när man väger in att eleverna ska ha tillgång till skolgård. 

Eftersom antalet barn förväntas öka i centrum behöver kapaciteten öka i befintliga skolor och förskolor. Enligt befolkningsprognosen för 2021-2031 kommer antalet barn i skolåldern att öka från 659 till cirka 1000.

Behovet är större än prognosen. Kommunens mål om 100 000 invånare år 2040 innebär naturligt fler barn. Idag finns också många barn från andra stadsdelar i skola och förskola i centrum. Till upptagningsområdet räknas centrum, Östermalm, Bergviken, Kallkällan och Klintbacken.

– Ett skolområde som vill utveckla är Midskogen, där har vi tre, egentligen fyra verksamheter i dag. Vi har en fristående skola, NLV, vi har Kulturskolan, vi har Montessori förskola och vi har Montessori skola. Här vill vi utöka grundskolan, säger Eira Andersson. 

I två av alternativen (1 och 2a) blir det en ny, utökad skola på Midskogen som ersätter nuvarande Montessoriskolan. Förskolan och Kulturskolan lämnar sina lokaler på Midskogen. Den nya skolan skulle ha plats för 400 elever i årskurs F-9, som mest 500 elever på sikt.

I två av alternativen (1 och 2a) föreslås att Kulturskolan flyttas till gymnasiebyn, Förvaltningshuset. I alternativ 2b blir Kulturskolan kvar i sina nuvarande lokaler på Midskogen. 

Östra skolan saknar utrymmen för att kunna byggas ut. Skolgården på Östra föreslås rustas upp.

I två av alternativen (2a och 2b) utökas Residensskolan genom att Förvaltningshuset i gymnasiebyn tas i anspråk. Det innebär en utökning med 400 elever i årskurs 7-9.

– Några andra alternativ ser inte vi i centrum idag. Då har vi tittat på vad det finns för fastigheter, säger Eira Andersson.

Hur stor del av förvaltningsbyggnaden skulle tas i anspråk?

– Detta behöver utredas mer i detalj. Man kommer inte att ta hela byggnaden i anspråk, det finns också plats för gymnasiet och för andra verksamheter i förvaltningsbyggnaden, säger Eira Andersson.

Antalet barn i förskoleåldern i upptagningsområdet väntas öka från 358 till cirka 480. Det gäller utifrån befolkningsprognosen för 2021-2031.

– Vi behöver fler platser i förskolan. Då har vi hittat det här alternativet på Bergviken, Skogsvallens parkeringsyta. Här föreslår vi ett nytt förskoleområde, säger Eira Andersson.

Skogsvallens förskolor skulle ha upp till tio avdelningar. Den skulle ersätta Montessori-förskolan, samt även Villa Kreativa (i alternativ 1).

Hägerns förskola kommer att utökas med två avdelningar och större gård. På sikt föreslås en ny förskola på Östra stranden, området vid järnvägsstationen som kommer att exploateras i framtiden. 

Charlottendals förskola kommer att få en större gård. För övriga förskolor i området föreslås inga förändringar; det gäller Solkatten, Kallkällan, Seminariet och OB-omsorg.

Investeringskostnaderna för de tre olika alternativen har inte presenterats i utredningen. 

Enligt tidplanen ska beslut om skolstrukturen för centrum tas av barn- och utbildningsnämnden i april.

Så många elever ryms

Alternativ 1: 1360 elever i ett första steg, max 1460 elever. 925 av dessa i kommunala skolor, 435 i fristående skola. 630 förskoleplatser.

Alternativ 2a: 1635 elever. 1200 av dessa i kommunala skolor, 435 i fristående skola. 663 förskoleplatser. 

Alternativ 2b: 1435 elever. 1000 av dessa i kommunala skolor, 435 i fristående skola. 663 förskoleplatser.

Nollalternativet: 1260 elever. 825 av dessa i kommunala skolor, 435 i fristående skola. 440 förskoleplatser. Otillräcklig kapacitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!