För några veckor sedan röstades förbudet igenom i EU och det betyder att gummigranulatet ska fasas ut under de kommande åtta åren och från 2030 får inte granulatet säljas. Granulatet, som används för att göra planerna mjukare och mer likt naturgräs, har en förmåga att ta sig från planen och ut i naturen. Europeiska kemikaliemyndigheten uppskattar att 16 000 ton lämnar konstgräsplanerna inom EU varje år och det är en av de allra största utsläppen av mikroplaster.
Nu måste nya material testas.
– Åtta år är en kort tid, särskilt för oss i norr med vårat klimat, konstaterar Per-Håkan Taavo som anser att nya material måste utvärderas ordentligt, inte minst ur skade- och väderaspekten.
Av förklarliga skäl finns det många konstgräsplaner i Norrbotten. Att hitta konstgräs och ifyllnadsmaterial som har de rätta egenskaperna även i blött väder och låga temperaturer är mycket viktigt för fotbollen i Norrbotten. Än så länge finns inget givet att ersätta gummigranulatet med och det lär bli en intensiv testningsperiod kommande år.
Men på Hertsö IP pågår redan ett testprojekt.
I juni förra året kunde vi berätta om satsningen där två olika typer av material testas som ifyllningsmaterial i konstgräset på två nya femmannaplaner. Projektet drivs av Lumire med stöd av Lulebo och Luleå kommun. Nu, snart ett år senare, går det att dra några tidiga slutsatser på planerna där framför allt Luleå SK:s ungdomar tränar.
På den ena planen ligger krossade olivkärnor och på den andra specialsand. En positiv sak Per-Håkan Taavo noterat så här långt är att de nya materialen inte verkar ha samma förmåga att lämna planen.
Spelegenskaperna skiljer sig åt.
– Sanden är lite mjukare och där är det inte så stor skillnad mot gummit. Vi har inte haft några problem heller när sanden blivit blöt. Det är inte heller någon som skrapat sig eller så. Jag tycker sand varit ett bra alternativ även om inget slår gummigranulatet, säger Per-Håkan Taavo.
Planen med olivkärnor är något stummare och bollen studsar mer, något man vill undvika i största möjliga mån.
– Olivkärnorna är lite mer spännande men det har blivit lite mer skrapsår, det river mer. Olivkärnor har jag blivit mer skeptisk till att använda, säger Per-Håkan Taavo som hoppas att det blir en större utvärdering av materialen senare i år.