Länsstyrelsen om bristerna: "Lagen är otillräcklig"

Vår granskning har avslöjat farliga hundar som inte omhändertas och hundägare som struntar i att följa beslut. Länsstyrelsen, som ansvarar för tillsynen, anser att nuvarande lagstiftning är otillräcklig.

Anna Modig anser att länsstyrelsen i många fall är bakbunden av lagstiftningen i sitt tillsynsarbete av hundar som anmäls.

Anna Modig anser att länsstyrelsen i många fall är bakbunden av lagstiftningen i sitt tillsynsarbete av hundar som anmäls.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2024-03-30 08:00

– Vi behöver fler verktyg och andra befogenheter, säger Anna Modig, enhetschef vid djurskydds- och veterinärenheten på länsstyrelsen i Norrbotten.

Totalt handlar det de senaste fem åren om 41 beslut om förelägganden eller omhändertaganden där hundar attackerat och bitit andra hundar eller människor.

undefined
Anna Modig välkomnar förändringar i lagstiftningen. "Vi behöver fler verktyg och andra befogenheter", säger hon.

Även om trenden är ökande är det, sett i ett nationellt perspektiv, få ärenden.

– Vi har inte alls samma situation som man har i exempelvis storstäderna, säger Anna Modig.

Fram till 2018 var polisen ansvarig för lagen om tillsyn över hundar och katter. Därefter tog länsstyrelsen över, även om polisen fortfarande ska hantera akuta ärenden.

– Polisen kunde jobba på ett helt annat sätt än vad vi kan. De kunde åka ut och vara på plats när något hände, hålla förhör och vittnesförhör i sitt utredningsarbete. Vi har inte sådana befogenheter.

undefined
Amstaff, eller american staffordshire terrier, är en av hundraserna som förekommer i ärenden som anmälts.

Anna Modig berättar att länsstyrelsen i Norrbotten får in ungefär 120 anmälningar per år om hundar som ofredat omgivningen, till exempel att de springer lösa eller att det varit en situation med en annan hund eller människa.

– Vi kommunicerar med både anmälaren och hundägaren, som får redogöra för händelseförloppet. Många gånger står ord mot ord. Ibland kommer det fram händelser med hunden som inte anmälts tidigare. När vi anser att vi har tillräckligt underlag tar vi ett beslut.

Det kan bli:

1) Ingen ytterligare åtgärd.

 2) Ett föreläggande, exempelvis beslut om koppeltvång eller munkorg.

3) Ett omhändertagande. Då kopplas polisen in. Den gör en noggrann besiktning med flera olika moment, och gör sedan en rekommendation om hunden kan omplaceras eller bör avlivas.

Ofta väljer alltså länsstyrelsen att inte gå vidare med åtgärder.

– Många gånger har hundägaren redan vidtagit åtgärder efter incidenten. Andra gånger bedömer vi att de åtgärder som hundägaren lovar att vidta är tillräckliga. Bedömning görs från fall till fall, säger Anna Modig.

Beslut om föreläggande eller omhändertagande föregås av en noggrann bedömning.

– Det måste vara proportionerliga åtgärder. Det är väldigt tydligt reglerat i lagen att ett omhändertagande aldrig får ske om mindre ingripande åtgärder kan vara tillräckliga. Lagen medger inte att lösspringande hundar får omhändertas.

undefined
Många gånger väljer länsstyrelsen att inte vidta någon åtgärd alls efter en anmälan. Anna Modig förklarar varför.

Om hundägare bryter mot förelägganden räknas det som ett brott mot tillsynslagen, något som kan ge böter eller fängelse högst ett år.

Några av de fall som vi hittat i granskningen är:

  • Amstaffen i Boden som oprovocerat bet fyra personer och ändå inte blev omhändertagen.
  • En kvinna i Luleå hade 16 anmälningar om incidenter med hennes lösspringande, aggressiva kamphundar innan en av dem bet ihjäl en mindre hund och även bet ägaren.
  • Ägaren till en rottweiler i Kalix var anmäld tre gånger innan hunden attackerade en mindre hund så illa att den behövde avlivas och skadade dess ägare.
undefined
Här ett exempel på ett beslut fattat av länsstyrelsen.
undefined
Ett av fem omhändertaganden enligt tillsynslagen som länsstyrelsen beslutat om de senaste fem åren.

Anna Modig säger att hon inte kan kommentera enskilda ärenden, utan att hon uttalar sig generellt.

– Många gånger sitter problemet i att hundägaren inte kan hantera hunden. I de fallen löser man inte problemet med ett omhändertagande eftersom ägaren kan skaffa en annan hund. När det gäller uppföljning av förelägganden, exempelvis om hunden har munkorg, så medger inte lagstiftningen att vi gör det.

I allvarliga fall kan länsstyrelsen dock besluta om hundförbud. Förbudet får avse en viss tid eller gälla tills vidare

Ni gör aldrig oannonserade kontroller?

– Nej, eftersom lagstiftningen inte tillåter det.

undefined
"Det är många faktorer som spelar in. Det görs en bedömning från fall till fall vad som är rimligt", säger Anna Modig i en generell kommentar kring ärenden om förelägganden och omhändertaganden av farliga hundar.

Men en hund som oprovocerat biter fyra människor, är inte den farlig och bör omhändertas, kanske avlivas?

– Det är många faktorer som spelar in. Det görs en bedömning från fall till fall vad som är rimligt. Vi följer i stort sett alltid polisens rekommendationer.

Anna Modig anser att länsstyrelsen i Norrbotten har de resurser som krävs utifrån den tillsyn som lagen ställer krav på i dag, men välkomnar en förändring i lagstiftningen, och då är det troligt att mer resurser behövs.

undefined
En rottweiler attackerade både en kvinna och hennes hund i Kalix. Bilden föreställer inte den aktuella hunden.

Detta är också på gång. 

I en utredning som Statskontoret nyligen presenterade framkommer kritik mot hur tillsynen utövas. För att minska antalet hundattacker vill utredningen tydliggöra polisens ansvar och ge länsstyrelsen utökade möjligheter till kontroller och uppföljningar. Fler förslag är ett gemensamt system där ärenden registreras, samt ökade möjligheter att följa upp beslut även om en hund har bytt ägare.

– Vi ser positivt på utredningens förslag, säger Anna Modig.

undefined
Anna Modig anser att länsstyrelsen i många fall är bakbunden av lagstiftningen i sitt tillsynsarbete av hundar som anmäls.
undefined
Anna Modig, enhetschef vid djurskydds- och veterinärenheten på länsstyrelsen i Norrbotten.
undefined
Anna Modig, enhetschef vid djurskydds- och veterinärenheten på länsstyrelsen i Norrbotten.
undefined
Anna Modig, enhetschef vid djurskydds- och veterinärenheten på länsstyrelsen i Norrbotten.
undefined
Anna Modig är enhetschef vid djurskydds- och veterinärenheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!