Nåiden Bygg och hela branschen i Luleå skakas av alla olyckor, tillbud och säkerhetssbrister på Kuststad. Häromveckan gick också Byggnads regionordförande ut i skarpa ordalag och kritiserade hela byggprojektet.
Läs mer: "Jag hade kunnat ligga i en trälåda"
– Allmänna intrycken är att det är en rörig arbetsplats. Och det kan man oftast hänföra till korta, hårt pressade byggtider. Pressen hamnar på arbetstagarna att leverera en produkt snabbare än vad det arbetsmiljömässiga tillåter, sa Joakim Lindholm till Norrbottens Media.
Läs mer: Olycksdrabbade Kuststad: Skandal av Nåiden
Läs mer: Fackombudet: "Har funnits en machokultur"
Även Fredrik Kristiansson, Luleåchef vid arbetsgivarorganisationen Sveriges byggindustrier, är bekymrad över att så många olyckor har skett – på så kort tid.
– Oerhört allvarligt och helt oacceptabelt. Och jag vet att företagsledningen på Nåiden känner likadant. Enda lilla ljusstrimman i detta är att ingen har dött.
Samtidigt tillbakavisar han kritiken från Byggnads, att olyckorna främst skulle handla om arbetsgivarens tajta projekttider och bristande arbetsmiljöansvar.
Tvärtom menar Fredrik Kristiansson att fackförbundet själva bär ansvar för tidspressen, eftersom de håller så hårt vid ackord som huvudlöneform i kollektivavtalet.
– Jag är inte emot ackordslönen. Däremot vänder jag mig mot att inte företagen själva får bestämma detta. Löneformen är en viktig del i arbetsmiljöarbetet. Då ska arbetsgivaren också ha rådighet.
Löneformerna i byggbranschen är en komplex, omtvistad fråga (se faktaruta), där tunga byggjättar aktivt verkar för att få bort ackorden medan fackliga Byggnads strider hårt för att behålla dem.
Omkring 65 procent av arbetstagarna i Norrbotten jobbar på tidlön, ibland månadslöner, medan övriga har så kallad prestationslön, där ackord är den vanligaste formen.
Företag som HÖ, BD Bygg, SA Englunds och Peab tillämpar ackord som löneform på olika arbetsplatser, precis som Nåidens byggjobbare på Kuststad.
Och Fredrik Kristiansson tror att det finns en koppling mellan löneformen och de upprepade olyckorna.
– Det går inte att blunda för. Vi kan inte längre ducka för frågan gällande ackorden, när det gäller säkerheten på arbetsplatsen.
Han hänvisar till forskning som påvisar att prestationslön – i synnerhet ackordsformen – bidrar till stress och fler olyckor.
– I rapporten ”Bortom noll”, framtagen av Luleå tekniska universitet, finns mycket statistik som visar på detta.
Fredrik Kristiansson har själv jobbat som platschef på byggarbetsplatser med tidlön, och menar att medvetenheten gällande arbetsmiljö och säkerhet är tydligare där.
– Inte satt vi bara och räknade kronor och ören. Vi diskuterade arbetsmlijö, tidplanering, många andra frågor. Ackorden suger för mycket kraft.
Magnus Nyström, avtalsansvarig inom Byggnads i Norrbotten, sköter löneförhandlingar i Luleå, bland annat gentemot Nåiden och Kuststadprojektet.
– Billiga poäng av BI att koppla detta till olyckorna på Kuststad. Nåiden vill själva ha ackord och prestationslön. Prestationslön skapar engagemang och motivation, gör produktionen effektivare, säger han.
Tidspressen kan enligt honom inte härledas till löneformen.
– Tanken med ett ackordssystem är inte att jobba snabbare. Med bra planering, där man vet vad man ska göra från ena dagen till nästa, och när materialen kommer när de ska, då finns det utrymme för upp till 20 procent tidsinarbetning.
Men finns det inte en risk för stress och slarv också, när ackordet styr?
– Så kan man tolka det. Och visst, om man bara fokuserar på en sak – att ett moment ska slutföras så fort som möjligt – då kan det ibland bli stress på grund av ackordet, men det är inte så det är tänkt att funka. Dessutom inträffar det olyckor och tillbud även på byggarbetsplatser med tidlön.
Att merparten av byggjobbarna ändå väljer bort ackordet förklarar Magnus Nyström med att byggföretagen erbjuder allt högre tidlöner.
– Ackorden blir på sätt och vis lönedrivande. Företagen vill "köpa bort" prestationslönerna, säger han.
Han besökte själv Kuststad-projektet i veckan och samtalade med medlemmarna.
– Inför etapp två av Kuststad vill de fortsätta med ackordsformen. Killarna menar att löneformen inte spelar någon roll gällande olyckorna. De tror snarare att samverkan har brustit i planeringen av arbetsmiljön, säger Magnus Nyström, Byggnads i Norrbotten.