Det är förslaget från tillväxtkontoret, som utrett framtiden för Musikens makt.
– Kommunen står för 80 procent av finansieringen. Samtidigt är vi väldigt tydliga med vad vi vill ha för festival. När den ska hållas, den ska vara drogfri och den ska ha ungdomar som målgrupp. Sammantaget liknar det mycket en beställning och då är min bedömning att det här borde upphandlas. Det möjliggör konkurrens och det blir det bästa utnyttjandet av skattemedel, säger Håkan Wiklund, tillväxtstrateg.
Föreningen Musikens makt som, genom företaget Pancakelady, arrangerat festivalen 2012–2016 har ansökt om 1,7 miljoner kronor i finansiering för arrangemanget 2017. Dessutom ingår 50 000 kronor i stöd från kulturförvaltningen i den totala finansieringen på 2,1 miljoner kronor.
Läs mer: Framtiden oviss för Musikens makt
Tjänstemannaförslaget ska behandlas på kommunstyrelsens arbetsutskott på måndag.
– Vi ska ta ställning till förslaget då och jag vill inte föregå någonting. Förslaget handlar om att vi ska sköta uppdraget korrekt och jag kan tycka att det är logiskt på ett sätt. Man får inte gynna ett företag specifikt, säger kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S).
Relationerna mellan arrangörerna av Musikens makt och delar av kommunen har av och till varit frostiga. Men Stålnacke menar att det inte är något som påverkat utredningen eller kommer påverka beslutet.
– Nej, absolut inte. De har haft synpunkter och det måste de få ha.
Har du själv besökt Musikens makt?
– Jadå. Jag tror att jag varit där varje år. Det är faktiskt så att jag var med från första början när festivalen skapades. Jag var ordförande i trygghets- och folkhälsorådet när polisen lyfte ett problem, att vi har så många onyktra ungdomar i Luleå helgen innan skolavslutningen och att vi skulle behöva ett drogfritt arrangemang den helgen.
Om beslutet blir att festivalen ska upphandlas finns några olika scenarier.
– Vi måste ju för det första vara lyhörda mot föreningen Musikens Makt. Vill de genomföra arrangemanget utan kommunen så kan vi inte konkurrera med dem.
Det är också föreningen Musikens makt som äger namnrättigheten.
– Om vi ska upphandla så kan man tänka sig att vi exempelvis lämnar fritt för de som söker att föreslå upplägg och namn. Eller så bestämmer vi ett namn, säger Håkan Wiklund.
Förutom de 1,75 miljoner som Luleå kommun skulle bidra med ser den övriga tänkta finansieringen ut så här: landstinget (100 000 kr), sponsorer (240 000 kr) samt platshyra (10 000 kr).