Framtiden oviss för Musikens makt

Framtiden för den drogfria musikfestivalen Musikens makt kan vara hotad. ”Vi vet ingenting om vad som händer 2017”, säger Håkan Wiklund, tillväxtkontoret vid Luleå kommun.

Osäker framtid. Framtiden är osäker för den populära musikfestivalen Musikens makt. Anledningen är konflikter mellan arrangörerna och Luleå kommun, som står för 76 procent av finansieringen till festivalen. (Arkivbild)

Osäker framtid. Framtiden är osäker för den populära musikfestivalen Musikens makt. Anledningen är konflikter mellan arrangörerna och Luleå kommun, som står för 76 procent av finansieringen till festivalen. (Arkivbild)

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2016-10-18 21:04

Föreningen Musikens makt har lämnat in en ansökan om finansiering inför nästa år, men Håkan Wiklund vid tillväxtkontoret på Luleå kommun kan inte kommentera hur den kommer att hanteras.

Elisabeth Rosenbrand är en av festivalarrangörerna, hon medger att läget inför nästa år är ovisst.

– Vi känner en viss oro. Vårt kontrakt har löpt ut nu, tidigare år har vi vetat att det blir en festival även nästkommande år men nu känner man lite ovisshet, säger hon.

Hon poängterar att Musikens makt dock enbart fått positiva omdömen, så hon och kollegan Lillith Saaw hoppas på ett positivt besked även inför nästa år.

Men det finns en del frågetecken som behöver redas ut. I en rapport som kommunen beställt där evenemangen Luleå Pride, Luleå hamnfestival och Musikens makt utvärderas framkommer det att samarbetet mellan Luleå kommun och föreningen Musikens makt inte varit helt friktionsfritt de senaste åren.

– Det är klart att vi funderat i och med att de beställt utvärderingen. Men jag har inte fått någon känsla av att det finns planer på att arrangera Musikens makt utan oss. Det kan de inte göra, säger Elisabeth Rosenbrand.

Och det är bland annat gällande rätten till namnet ”Musikens makt” som det råder delade meningar mellan arrangörerna och Luleå kommun.

– Det är föreningen som äger namnet. Men sen finns det en klausul i avtalet som säger att om vi skulle välja att sluta arrangera festivalen så har kommunen rätt att fortsätta använda namnet. Men om det skulle vara så att vi inte får fortsatt finansiering så äger vi fortfarande namnet, säger Elisabeth Rosenbrand.

Vad gör ni om ni inte får fortsatt finansiering?

– Vi har inte diskuterat det ännu, det får vi se efter vi har fått ett beslut, säger hon.

Håkan Wiklund vid kommunens tillväxtkontor ser det inte som en omöjlighet för musikfestivalen att leva vidare med ett annat namn.

– Ett namn är alltid ett namn. Men det går ju att leva vidare ändå på något sätt, säger han.

I rapporten där Musikens makt utvärderas beskrivs ”en ömsesidig upplevelse av att diskussionsklimatet mellan arrangören och Luleå kommun ej varit det bästa under senare år”. Det handlar bland annat om att tillväxtkontoret uttryckt önskemål om att kommunen ska ges mer synlighet på området, medan arrangörerna hävdar att tillväxtkontoret varit för sena med att formulera sina önskemål och att det därför inte funnits någon tid till att tillgodose dem.

Musikens makt

Bakgrund

Det var Polisen som först uttryckte önskemål om att kommunen skulle göra något för att minska onykterheten bland gymnasieungdomar helgen före skolstarten på höstterminen.

Kommunen arrangerade festivalen i samarbete med BD Pop i två år. Sedan bildades föreningen Musikens makt, som utan upphandling tog över festivalen.

De ursprungliga premisserna för festivalen var att den skulle heta Musikens makt, att arrangemanget skulle vara drogfritt och genomföras på Gültzaudden helgen innan skolstart.

Källa: Utvärdering av evenemangen Luleå Pride, Luleå hamnfestival och Musikens makt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!