Luleå
Läs mer: Skolbeslutet överklagat.
Läs mer: Kommunjuristens förklaring.
Emma Engelmark, ordförande i barn- och utbildningsförvaltningen på Luleå kommun, är nöjd med beslutet.
– Det känns bra att förvaltningsrätten har kommit med ett besk
ed. Det gör också att vi kan jobba vidare och verkställa besluten, och förvaltningen kan nu förbereda sig inför hösten. Naturligtvis tycker jag också att det här är ett glädjande besked med tanke på att det är det här vi har hävdat hela tiden, att vi har tagit beslutet i rätt instans.
Även nedläggningarna av förskolorna i Ängesbyn och Karlsvik kan genomföras, i och med förvaltningsrättens nej till inhibition. Inhibition betyder att beslut inte får verkställas, i det här fallet i väntan på att förvaltningsrätten ska ta ställning till överklagningarna av skolbesluten.
Det är bun-ledamöter från Centerpartiet, Liberalerna, Sjukvårdspartiet och Kristdemokraterna som överklagat beslutet, liksom ett flertal privatpersoner. De anser att skolnedläggningarna är principbeslut som måste fattas av kommunfullmäktige, medan kommunledningen hävdat att det är en fråga för bun.
– Vi har avvaktat tills vi har fått besked om inhibition eller inte. Och det är det som vi utgår ifrån. Det är det vi kommer att följa och det är vägledande, säger Engelmark som menar att osäkerheten har skapat oro hos berörda.
– Jag tänker inte minst på elever, skolpersonal och föräldrar.
Men om slutligt beslut i förvaltningsrätten kommer sent i sommar eller till hösten, då går det ju inte att backa om ni har lagt ner skolor.
– Nej, men på något sätt så är det det som förvaltningsrätten har tagit ställning till. Sedan måste vi naturligtvis avvakta beslut innan man vet vad som händer långsiktigt. Men så här långt är det glädjande.
För Pontus Johansson, talesperson för folkinitiativet Hela kommunen ska leva och lära, är länsrättens besked inte lika roligt.
– Vi hoppas att kommunen ändå är så kloka och inte går vidare med detta. Ingenting är ju klart än. Det behövs lugn och ro. Processen har gått alldeles för snabbt, utan en vilja till en ordenligt dialog, säger Pontus Johansson.
Han pekar också på de faktiska omständigheterna, att förvaltningsrättens slutliga beslut ännu inte är taget.
– Det kommer väl att ta någon månad innan ärendet kommer upp och det ska beslutas i sak. Om de nu stänger de här enheterna så kan vi fortfarande få rätt i att det ska flyttas upp i kommunfullmäktige. Men då är allting i så fall redan nerstängt.