Efter takraset: Fler rum avspärrade

150 kvadratmeter tak rasade i Kulturens hus natten mot lördagen. "Vi har stängt av andra lokaler också", säger Mikael Wänstedt, chef för fastighetsavdelningen på Luleå Kommun.

RASAR IHOP. Det blir tredje gången ett tak rasar in i Kulturens hus i Luleå. Mikael Wänstedt, chef för fastighetsavdelningen på Luleå kommun, betraktar bråten.

RASAR IHOP. Det blir tredje gången ett tak rasar in i Kulturens hus i Luleå. Mikael Wänstedt, chef för fastighetsavdelningen på Luleå kommun, betraktar bråten.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2015-10-19 11:50

Redan förra veckan spärrades ett rum av på grund av rasrisken. Taket hade då spruckit och sviktade nedåt.

LÄS MER: Tak riskerar rasa i Kulturens hus

Och natten mot lördag rasade hela taket – uppskattningsvis 150 kvadratmeter – in. Ingen person kom till skada.

– Ja, det är det tak som vi spärrade av förra veckan, det är Norrbotten big bands övningslokal högst upp i Kulturens hus. Nu har allt rasat ner helt och hållet. Det är två skikt med undertak det handlar om, säger Mikael Wänstedt.

Hur agerar kommunen nu?

– Vi har en byggentreprenör som är där i dag. Det var planerat sedan tidigare, men istället för att börja reparera får de börja rensa upp. Sedan ska det till en utredning som ska ta fram orsaken till varför det har hänt. Vem är ansvarig? Är det kommunen i någon del eller är det entreprenören?, säger Mikael Wänstedt som sedan tillägger att han inte vill spekulera i svaret på den frågan i nuläget:

– Vi sätter oss ned med entreprenören och tittar på ansvarsfördelningen.

Byggentreprenören i det här fallet är Nåjden.

– Vi har folk på plats i Kulturens hus som ska se över vad som har skett. Just nu har jag inga svar på frågorna, det kommer visa sig framöver, säger Peo Patomella, arbetschef på Nåjden i Luleå.

Enligt Wänstedt ska taket som rasat in återställas så att lokalen går att använda igen. Ett tiotal små övningsrum med liknande konstruktion har stängs av tills vidare.

– Vi har identifierat tak i övriga huset med motsvarande konstruktion och de lokalerna har stängts av, säger Wänstedt.

Finns det risk att det kan rasa någon annanstans i Kulturens hus?

– Vi har fastighetsingenjörer som jobbat med att säkra där det kan finnas en risk.

Det är inte första gången som taket rasar in i Kulturens hus. Tidiare har ett ras skett i Stora Salen, samt ett annat i parkeringsgaraget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om